fbpx

Myopie/bijziendheid

Wat is myopie/bijziendheid?

Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een oogafwijking waarbij je van dichtbij objecten scherp kunt zien, maar objecten op afstand vaag lijken. De oplossing is dan om een min-bril te dragen. En is dat dan zo erg? Helaas kan bijziendheid op latere leeftijd tot ernstige oogaandoeningen leiden, zoals bijvoorbeeld glaucoom, myope maculadegeneratie en netvliesloslating.

Feiten

  • 1 op de 5 kinderen die voor het 10e jaar bijziend is, ontwikkelt hoge bijziendheid.
  • 1 op de 3 mensen met hoge bijziendheid wordt later slechtziend. Dat betekent: 30% zicht of minder.
  • Hoge bijziendheid kan op latere leeftijd tot ernstige oogaandoeningen leiden. Afgelopen 7 jaar nam het aantal netvliesloslatingen al met 40% toe.

Oorzaken van bijziendheid

De belangrijkste oorzaak van bijziendheid? Naast dat het erfelijk kan zijn, is leefstijl van grote invloed op de ontwikkeling. Te lang kijken op korte afstand bijvoorbeeld op een mobiele telefoon (binnen 30 centimeter) en te weinig tijd buiten doorbrengen zijn de grootste boosdoeners. Daarom vindt het Oogfonds het belangrijk de 20-20-2-vuistregel bij iedereen onder de aandacht brengen.

  • Na elke 20 minuten dichtbij kijken
  • 20 seconden in de verte kijken
  • Minimaal 2 uur per dag naar buiten

Onderzoek naar de impact van schermgebruik

Met de groeiende bezorgdheid over bijziendheid bij kinderen heeft het Oogfonds een belangrijk onderzoek geïnitieerd naar het gebruik van schermen in de thuissituatie. Dit onderzoek, uitgevoerd door Bureau Objectief met steun van CooperVision, heeft zich gericht op:

  • Duur en momenten van schermgebruik: Analyse van hoe lang kinderen dagelijks naar schermen kijken en op welke tijdstippen dit voornamelijk gebeurt.
  • Ouderlijk bewustzijn: Onderzoek naar de mate waarin ouders bekend zijn met de mogelijke gevolgen van bijziendheid voor hun kinderen en de preventieve 20-20-2 vuistregel.

Hier volgt een samenvatting van de meest opmerkelijke resultaten:

InfographicDownload

OnderzoeksrapportDownload

Podcast OverZien: beeldschermgebruik en bijziendheid

Met de podcast Overzien informeert het Oogfonds in samenwerking met oogartsen en gedragsdeskundigen ouders over bijziendheid, de gevolgen van te veel dichtbij-schermgebruik en wat je eraan kunt doen om bijziendheid te voorkomen. Beluister hier de podcast!

Spotify Apple Podcasts

 

Tips en adviezen

Hoe zorg je ervoor dat kinderen zich aan de 20-20-2-regel kunnen houden?

Via de tips- en adviezenpagina krijg je handvatten voor gezond schermgebruik. Ook kun je anoniem je situatie voorleggen als je er moeite mee hebt om het dichtbij-schermgebruik te verminderen of kinderen genoeg (buiten) te laten spelen. We denken graag met je mee! Zo kunnen we bijziendheid samen aanpakken.

Ga naar de tips- en adviezenpagina

Informatiepakket aanvragen

Wilt u meer weten over bijziendheid, vraag dan gratis een informatiepakket aan. Deze bevat een brochure, een sticker met 20-20-2 en een kleurplaat. Vergeet niet uw adresgegevens in te vullen bij de aanvraag van het informatiepakket.

Wilt u als bedrijf of organisatie ons helpen deze belangrijke boodschap te verspreiden? Dan kunt u verschillende materialen bij ons bestellen via mijnogen@oogfonds.nl. We vragen dan een tegemoetkoming in de verzendkosten.

20-20-2

“Leer kinderen de 20-20-2-regel. Dat voorkomt onnodige bijziendheid met mogelijk slechtziendheid tot gevolg.”
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver
Verhaal

Het verhaal van Lizzy

Lizzy (2019) ziet nu al heel slecht door bijziendheid, of myopie. Haar moeder vertelt haar verhaal. “Zodat meer mensen leren over myopie. En er meer geld komt voor onderzoek. Dat is hard nodig.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Lizzy

Dit is wat een persoon ziet met