Myopie/bijziendheid

feiten

Wat is myopie/bijziendheid?

Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een oogafwijking waarbij je van dichtbij objecten scherp kunt zien, maar objecten op afstand vaag lijken. De oplossing is dan om een min-bril te dragen. En is dat dan zo erg? Helaas kan myopie op latere leeftijd tot ernstige oogaandoeningen leiden, zoals bijvoorbeeld glaucoom, myope maculadegeneratie en netvliesloslating.

 

Oorzaken van myopie

De belangrijkste oorzaak van myopie? Naast dat het erfelijk kan zijn, is leefstijl van grote invloed op de ontwikkeling. Te lang kijken op korte afstand (binnen 30 centimeter) en te weinig tijd buiten doorbrengen zijn de grootste boosdoeners. Met de komst van mobiele telefoons, laptops en tablets wordt er vaak te lang dichtbij gekeken en komen kinderen minder buiten. Daarom wil het Oogfonds de 20-20-2-vuistregel bij iedereen onder de aandacht brengen:20-20-2

  • Na elke 20 minuten dichtbij kijken
  • 20 seconden in de verte kijken
  • Minimaal 2 uur per dag naar buiten

quote-caroline

Hoeveel weten ouders van myopie, en hoe is het dichtbij-schermgebruik onder kinderen?

Gezien het aantal mensen met myopie maar blijft stijgen, heeft het Oogfonds onderzoek naar dichtbij-schermgebruik in de thuissituatie laten uitvoeren. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 563 kinderen en ouders. In het onderzoek is onder andere gekeken naar hoe lang kinderen op een scherm kijken en wat de meest voorkomende momenten zijn. Daarnaast is onderzocht hoe bekend ouders zijn met de mogelijke gevolgen van myopie en de vuistregel 20-20-2. Dit onderzoek is uitgevoerd door Bureau Objectief en mede mogelijk gemaakt door CooperVision. Een samenvatting van de belangrijkste resultaten:

infographic-samenvatting

 

InfographicDownload

OnderzoeksrapportDownload

Podcast over myopie en beeldschermgebruik: OverZien

Uit onderzoek is duidelijk datPodcast-OverZien ouders nog niet voldoende bekend zijn met myopie, de risico’s ervan en de 20-20-2-regel. Als reactie op de uitkomsten van het onderzoek en de groeiende myopiecijfers heeft het Oogfonds een podcast gelanceerd om ouders te informeren over myopie, de gevolgen van te veel dichtbij-schermgebruik en wat je eraan kunt doen om myopie te voorkomen.

Prof. dr. Caroline Klaver van het Erasmus MC en RadboudUMC, orthoptist en onderzoeker, dr. Jan Roelof Polling Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis, Fie van Weering, gedragspsycholoog, ervaringsdeskundigen en kinderen zelf komen aan het woord. Laten we samen de ogen van de toekomst gezond houden! Beluister de podcast en deel deze vooral met (groot)ouders, verzorgers, leerkrachten, huisartsen, professionals jeugdgezondheidszorg en oogzorg.

Spotify Apple Podcasts

 

quote-jan

Tips en adviezen

Hoe zorg je ervoor dat kinderen zich aan de 20-20-2-regel kunnen houden?

Via de tips- en adviezenpagina krijg je handvatten voor gezond schermgebruik. Ook kun je anoniem je situatie voorleggen als je er moeite mee hebt om het dichtbij-schermgebruik te verminderen of kinderen genoeg (buiten) te laten spelen. We denken graag met je mee! Zo kunnen we myopie samen aanpakken.

Ga naar de tips- en adviezenpagina

 

Informatiepakket aanvragen

Wilt u meer weten over myopie, vraag dan gratis een informatiepakket aan. Deze bevat een myopie brochure, een sticker met 20-20-2 en een kleurplaat.

Vergeet niet uw adresgegevens in te vullen bij de aanvraag van het informatiepakket.

Wilt u als bedrijf of organisatie ons helpen deze belangrijke boodschap te verspreiden? Dan kunt u verschillende materialen bij ons bestellen via mijnogen@oogfonds.nl

“Leer kinderen de 20-20-2-regel. Dat voorkomt onnodige bijziendheid met mogelijk slechtziendheid tot gevolg.”
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver
Nieuws 06 juli 2022

Koningin Máxima lanceert campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Erasmus MC in Rotterdam lanceerde koningin Máxima op woensdag 6 juli de campagne 'Knikker myopie de wereld uit'. 

Lees meer
Lees meer over Koningin Máxima lanceert campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’

Dit is wat een persoon ziet met