Oog close-up

Wat is oogontsteking?

Terug

Als we het hebben over een oogontsteking, gaat het meestal over een conjunctivitis. Bij een conjunctivitis is het slijmvlies, dat het buitenste laagje van de oogbol en de binnenkant van de ooglid vormt, ontstoken. Dit slijmvlies heet de conjunctiva. In de conjunctiva lopen fijne bloedvaatjes die normaal gesproken nauwelijks te zien zijn. Bij een oogontsteking zetten deze bloedvaatjes uit en wordt het oog rood.

Oogontstekingen komen regelmatig voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde, kortdurende klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan na een paar dagen vanzelf over. Zijn de klachten ernstig, zoals heftige pijn of snelle gezichtsvermindering, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Er zijn namelijk meerdere soorten oogontstekingen. Sommige daarvan kunnen blijvende schade aan het oog geven.

Wat is de oorzaak van een oogontsteking?

De meest voorkomende oorzaak van een oogontsteking is een virus of een bacterie. Er is dan sprake van een infectie van het oog.

De bacteriën die in de meeste gevallen oogontstekingen veroorzaken zijn de haemophilis influenza, de pneumococ en de staphylococcus aureus.

Een virale oogontsteking gaat vaak samen met verkoudheidsverschijnselen. Het virus in de neus- of keelholte slaat dan over op de ogen.

Bacteriële en virale oogontstekingen zijn erg besmettelijk. Was daarom altijd de handen na contact met iemand met een ooginfectie en gebruik niet dezelfde handdoek, washand of zakdoek.

Schimmels en parasieten kunnen ook oogontstekingen veroorzaken.

Een oogontsteking kan ook ontstaan zonder infectie. Bijvoorbeeld als gevolg van een vuiltje, een metaalsplinter of ooghaartjes in het oog, of een rokerige, droge of stoffige omgeving. Ook kan een allergie een ontsteking veroorzaken of straling of verbranding. Daarnaast hebben mensen met het droge ogen syndroom vaak last van oogontstekingen. Bij het droge ogen syndroom wordt er te weinig traanvocht aangemaakt of verdampt er te veel traanvocht, waardoor de ogen droog worden en geïrriteerd raken.

De huisarts of oogarts kan het type ooginfectie bepalen door het oog te onderzoeken. Soms zal een kweekje gemaakt worden. Er wordt dan met een wattenstokje zacht langs het slijmvlies gestreken. Het slijm/vocht dat daarmee wordt opgevangen, wordt op kweek gezet. Als het om een bacteriële ooginfectie gaat, kan de boosdoener achterhaald worden en gericht worden bestreden.

Hoe lang duurt een oogontsteking?

Hoe lang een oogontsteking duurt, verschilt. Het is afhankelijk van de aard en de ernst van de ontsteking en welk deel van het oog is ontstoken.