Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Gezonde kinderogen

Terug

Help mee om ernstige bijziendheid te voorkomen, doe mee 20-20-2

Hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd, neemt enorm toe in Nederland. Myopie is deels erfelijk, maar verandert door de huidige leefstijl van kinderen in een groot probleem.  Als we niets doen, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding. Doe mee! Kijk op de website myopie-educatie.nl om alles te weten te komen over myopie.

Een min-bril…. Is dat nou zo erg?

Bijziendheid (myopie) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op mobieltjes.

Lees meer over myopie of bekijk dit korte filmpje waarin professor Caroline Klaver uitleg geeft:Doneer nu!

Doen jouw kinderen al aan 20-20-2 tegen bijziendheid?

Het is wetenschappeljk bewezen: als kinderen te veel kijken op mobieltjes en tablets én te weinig buiten komen, kunnen ze later slechtziend of zelfs blind worden.

Lees meer over 20-20-2 en vraag de gratis folders aan.

Kinderogen kwetsbaar voor Uv-straling

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor veel licht en Uv-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens. bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.

Lees meer over Uv-straling

Blauw licht: schadelijk of mythe?

De ledverlichting in lampen, smartphones, tablets en computers bestaat deels uit blauw licht. Hier is de laatste paar jaar veel om te doen: is blauw licht schadelijk voor de ogen of niet? En hoe zit dat bij kinderen?

Lees meer over blauw licht

Vuurwerkbril: onmisbaar tegen blindheid

Ieder jaarwisseling belanden in Nederland veel mensen op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Meer dan de helft is minderjarig. Vuurwerk afsteken of er naar kijken? Wat het Oogfonds betreft doet iedereen dat alleen nog met een vuurwerkbril op om de ogen te beschermen.

Lees meer over vuurwerkbrillen