Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Gezonde kinderogen

Terug

Help mee om ernstige bijziendheid te voorkomen.

Hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd, neemt enorm toe in Nederland. Myopie is deels erfelijk, maar verandert door de huidige leefstijl van kinderen in een groot probleem.  Als we niets doen, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding. Doe mee! Kijk op de website myopie-educatie.nl om alles te weten te komen over myopie.

20-20-2, daar red je je ogen mee!

Een min-bril…. Is dat nou zo erg?

Bijziendheid (myopie) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op mobieltjes.

Lees meer over myopie of bekijk dit korte filmpje waarin professor Caroline Klaver uitleg geeft:Doneer nu!

Kinderogen kwetsbaar voor Uv-straling

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor veel licht en Uv-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens. bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk.

Lees meer over Uv-straling