Bijziend en verziend

Kan bijziendheid kwaad

Steeds meer jongeren worden bijziend en ook de mate van bijziendheid (myopie) neemt toe. Naar verwachting is in 2050 de helft van de bevolking bijziend en dat brengt gevolgen met zich mee. Bijziendheid betekent dat het oog langer is doorgegroeid en daardoor een langgerekte vorm heeft gekregen. Het netvlies van zo’n bijziend oog staat onder meer spanning wat op latere leeftijd verhoogd risico geeft op ernstige oogaandoeningen. Hoe langer het oog, hoe hoger de sterkte en hoe hoger het risico op oogziektes later.

Gezien steeds meer mensen bijziend worden, neemt ook het aantal mensen met een oogaandoening toe. Onze leefstijl heeft sterke invloed op het ontstaan en de mate van bijziendheid. Bijziendheid kan ook erfelijk bepaald zijn. Door een juiste leefstijl, ook als je erfelijk belast bent, kun je de bijziendheid voorkomen of beperken. Daarom heeft het Oogfonds onderzoek laten doen naar schermgebruik en de educatieve podcast OverZien voor ouders gelanceerd. Kinderen in de groei kunnen bijziendheid namelijk voorkomen of beperken, door verstandig met schermen om te gaan en meer buiten te spelen.

klachten bij kinderen

Verziendheid geeft klachten met dichtbij kijken, maar bij een kind is de eerste klacht vaak niet moeite hebben met lezen. Zij kunnen de verziendheid namelijk corrigeren door de ooglens boller te maken (accommoderen). Dit gebeurt onbewust, maar kost veel energie. Verziende kinderen hebben daarom vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn bij het lezen en soms scheelzien.

Bijziendheid kan een kind niet goed corrigeren en dat geeft klachten als niet goed kunnen kijken op het bord en knijpen met de ogen.

Voorkant van de folder Myopie

Meer weten over Myopie/bijziendheid?
Vraag nu de gratis brochure aan.

Ontvang de brochure GRATIS
Oogklacht

Myopie/bijziendheid

Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is.

Lees meer
Lees meer over Myopie/bijziendheid

Verschil bijziend en verziend

Wanneer iemand geen sterkte nodig heeft, komt licht dat het oog binnenvalt precies op het netvlies terecht. Als een oog gezond is, ziet het een scherp beeld.

Echter kan het licht ook voor het netvlies of juist achter het netvlies terechtkomen. Dan is er sprake van bijziendheid of verziendheid.

Bijziendheid geeft klachten met ver weg kijken. Verziendheid geeft klachten met dichtbij kijken en als je ouder wordt ook voor ver weg.
Bijziendheid wordt gecorrigeerd met een min sterkte en verziendheid met een plussterkte.

De plussterkte van verziendheid wordt vaak verward met de leesbril die op latere leeftijd nodig is. Echter hebben we dan te maken met presbyopie. Een verandering in het oog, waarbij de ooglens stugger wordt en daardoor een leesprobleem ontstaat.

“Leer kinderen de 20-20-2-regel. Dat voorkomt onnodige bijziendheid met mogelijk slechtziendheid tot gevolg.”
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver

Dit is wat een persoon ziet met