Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Wat kun je eraan doen

Terug

Bijziendheid voorkomen met de 20-2-2-regel

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren wiens ogen nog in ontwikkeling zijn (tot 20 jaar):

  • na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze
  • minstens 2 uur per dag buiten zijn
  • daarnaast raden we aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets

Doen jouw kinderen al aan 20-20-2 tegen bijziendheid?

Het is wetenschappeljk bewezen: als kinderen te veel kijken op mobieltjes en tablets én te weinig buiten komen, kunnen ze later slechtziend of zelfs blind worden.

Lees meer over 20-20-2 en vraag de gratis folders aan.

Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC:

“Kinderen komen te weinig buiten en zijn veel te veel bezig met dichtbij kijken, of dat nu in boeken of op schermen is.  Als dat uren achtereen gebeurt, kan dat de groei van de oogbol beïnvloeden. De problemen beginnen pas echt vanaf een jaar of veertig, als de veroudering van weefsels inzet. Doordat de oogbol van bijzienden langer is, is de achterkant van het oog dunner, en daarmee gevoeliger voor verouderingsverschijnselen.

Van de mensen die sterk bijziend zijn, met een brilsterkte hoger dan -6, wordt één op de drie slechtziend. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom. Als kinderen buiten spelen, focussen ze hun ogen vaker op voorwerpen in de verte waardoor deze scherper blijven. Daarnaast wordt onder invloed van zonlicht extra dopamine aangemaakt. Dat beschermt de oogbol tegen vervorming."

Monique van Bijsterveld, directeur Oogfonds:

“Kinderen zijn tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd gefixeerd op beeldschermen. Het Oogfonds wil alle ouders in Nederland ervan doordringen dat dit een gevaar oplevert voor de gezonde ontwikkeling van de ogen. Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind op latere leeftijd ernstig slechtziend of blind wordt. We moeten terug naar de standaard waarbij het gewoon is om iedere dag minimaal twee uur per dag buiten te zijn.”