fbpx

Wees lief voor je ogen op World Sight Day!  

Vandaag – donderdag 13 oktober – is het World Sight Day. We vragen dan wereldwijd aandacht voor gezonde ogen en toegankelijke oogzorg. Verlies van zicht zet je leven op zijn kop. Wees dus zuinig op je ogen, want ze zijn kwetsbaar en onvervangbaar.

#LoveYourEyes

Goed kunnen zien is niet vanzelfsprekend. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben een oogprobleem, wereldwijd zijn dat er 1,1 miljard! Vroeg of laat krijgt bijna iedereen in zijn leven te maken met verminderd zicht. Maar goede oogzorg is voor 1 op de 7 mensen niet beschikbaar. Hierdoor worden miljoenen onnodig blind of slechtziend. Daarom zet de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) ogen op 2de donderdag van oktober in de schijnwerpers. Dit jaar is het thema #LoveYourEyes.

 

Ken de signalen

Met betere preventie en voorlichting kan in 50% van de gevallen slechtziendheid en zelfs blindheid voorkomen worden.

Nu kent slechts 3% van de Nederlanders de alarmsignalen die kunnen wijzen op een oogaandoening. Terwijl juist voor oogziektes als glaucoom en maculadegeneratie vroege signalering en behandeling cruciaal is. Ervaar je visuele klachten dan is er vaak al blijvende schade en ben je te laat..

Dus geeft het Oogfonds graag nuttige tips hoe je de ogen gezond kunt houden.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Ontvang de brochure ‘Tips voor gezonde ogen’ 

Vraag direct aan

Houd van je ogen

Geef ogen de aandacht die ze verdienen! Voeding, beweging, regelmatig naar buiten; het draagt allemaal bij aan gezonde ogen. Belangrijk is ook om regelmatig je ogen te laten controleren. Zeker als er bepaalde oogaandoeningen in de familie voorkomen of bij hoge sterktes (-6 of meer). En kom meteen in actie als het zicht minder wordt of als je vlekken of flitsen ziet.

Deze week vinden er overal activiteiten plaats over de gezondheid van je ogen. Zo organiseert de afdeling Oogheelkunde van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft donderdag 13 oktober van 10-15 uur een informatiemarkt waar je ook gratis de sterkte van je ogen en de oogdruk kunt laten meten. Meer informatie

Iris

Risico op een oogaandoening?

Doe de Oogtest

Myopie, oogziekte van de toekomst

De oogkwaliteit van de Nederlandse jeugd holt achteruit, steeds meer kinderen worden bijziend (myopie). Dat heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. 1 op de 3 kinderen met hoge myopie wordt op latere leeftijd blijvend slechtziend of zelfs blind. Doen we niets dan is myopie over 30 jaar de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid en blindheid.

Begin juli vroeg koningin Máxima aandacht voor gezonde kinderenogen met de lancering van de Oogfonds-campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’ Want het is ontzettend belangrijk dat ook de toekomstige generatie goed kan blijven zien. En dat met een paar ‘simpele’ leefregels ernstige oogaandoeningen op latere leeftijd voorkomen kunnen worden.

Niemand meer blind of slechtziend

Dankzij de donateurs investeert het Oogfonds in veelbelovend wetenschappelijk oogonderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogaandoeningen als glaucoom, retinitis pigmentosa, oogmelanoom of diabetische retinopathie. De afgelopen jaren is er veel baanbrekend werk verzet, maar we zijn er nog niet. Het is onze missie dat in de toekomst niemand meer onnodig blind of slechtziend wordt. Help mee het verschil te maken!

Steun oogonderzoek en win een reis naar Lapland

Speel mee

Dit is wat een persoon ziet met