Voedings- en leefstijladviezen

Gezonde voeding draagt bij aan een goed zicht. Het helpt verouderingsziektes zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen of te vertragen. Zelfs als uw risico op zo’n aandoening genetisch verhoogd is. Daarom heeft u van uw oogarts informatie ontvangen met een verwijzing naar deze pagina. Op deze pagina is informatie verzameld over wat voeding kan doen voor uw ooggezondheid.

Het grootste deel van die informatie geldt overigens voor iedereen. Want wat goed is voor je lichaam, is in principe ook goed voor je ogen. Voor sommige oogaandoeningen worden daarnaast nog specifiekere adviezen gegeven. Ook die vindt u hier.

Voedingsinformatie en recepten

Uit onderzoek blijkt dat het mediterrane dieet, wat zorgt voor een gunstige darmflora, ook de ogen scherp houdt. Zo kunt u met een paar simpele aanpassingen in uw eetpatroon uw ogen al beschermen. Ontdek heerlijke recepten met ingrediënten die goed zijn voor de gezondheid van uw ogen.

Vraag hier het gratis receptenboekje aan

Het mediterrane dieet

Veel van de voedingsadviezen die oogartsen tegenwoordig geven, zullen u waarschijnlijk al bekend in de oren klinken. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is voldoende groenten te eten. Of dat het goed is om twee keer per week vette vis te eten en voor het bakken olijfolie te gebruiken. Deze adviezen horen bij het voedingspatroon dat wel ‘het mediterrane dieet’ wordt genoemd. Rond de Middellandse Zee was het eeuwenlang gebruikelijk vooral veel verse groenten, olijfolie en vis te eten. Dat is om allerlei redenen erg gezond, zo bleek afgelopen decennia uit veel onderzoek. Ook voor je ogen blijkt dit voedingspatroon heel goed.

 

Omega 3-vetzuren voor je netvlies

Omega 3-vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van het gezonde voedingspatroon voor ogen. De voornaamste reden is dat je netvlies deels uit deze vetten bestaat. Vooral de lichtgevoelige cellen in het centrale deel van het netvlies – de gele vlek of macula – bevatten er veel van.
Om die netvliescellen goed te laten werken, is voldoende aanvoer van verse vetzuren heel belangrijk. Onderzoek laat zien dat je risico op leeftijdgebonden maculadegeneratie afneemt naarmate je meer visvetzuren binnenkrijgt.
Verder lijken omega 3-vetzuren belangrijk voor een goed werkende oogzenuw. Uit onderzoek waarin grote groepen mensen werden gevolgd, kwam bijvoorbeeld naar voren dat mensen die veel omega 3-vetzuren binnenkrijgen, minder vaak glaucoom krijgen. Bij deze ziekte gaat de oogzenuw steeds verder achteruit.

Vraag hier het gratis receptenboekje aan

Gekleurde groenten voor de gele vlek (macula)

De laatste jaren kwam uit onderzoek nóg een speciaal verband tussen voeding en ooggezondheid naar voren: groenten met een diepgroen, felgeel of oranje kleurtje blijken extra gezond voor je ogen. Denk aan boerenkool, oranje paprika’s en kaki’s. Een lijst van zulke groenten vind je hier.
Het geheim van deze groenten en vruchten is dat ze gele kleurstoffen bevatten waarmee ze niet alleen zichzelf, maar ook je ogen beschermen tegen fel zonlicht. Luteïne en zeaxanthine heten deze kleurstoffen, en in je netvlies vormen ze het maculapigment. Geen wonder dat de macula, het centrum van het netvlies waarmee je scherp ziet, geel is.
Hoe meer luteïne en zeaxanthine je binnenkrijgt met je voeding, hoe beter je netvlies is beschermd tegen beschadiging door uv-straling én door het blauwe licht van beeldschermen en ledverlichting.
Maar luteïne en zeaxanthine beschermen ook tegen andere invloeden die bijdragen aan de veroudering van de ogen. Zo helpen ze het aantal ontstekingsbevorderende cytokines in je bloed verlagen. Daarmee verminderen ze dus ontstekingsactiviteit in je ogen.

Leefstijl

Naast voeding zijn er nog andere factoren die bijdragen aan de gezondheid van uw ogen. Denk hierbij aan een gezonde leefstijl: regelmatige lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik, het vermijden van roken, het beschermen van uw ogen en veilig de zon in. Dit zijn allemaal belangrijke stappen die u kunt nemen.

Onderzoek laat oogziektes verdwijnen

Het Oogfonds financiert wetenschappelijk oogonderzoek naar diagnose, preventie en behandeling van oogaandoeningen. Daarnaast geven wij voorlichting over oogziekten, met als doel een goede ooggezondheid.

Doneer voor wetenschappelijk oogonderzoek

Dit is wat een persoon ziet met