Gekleurde groenten voor de gele vlek (macula)
De laatste jaren kwam uit onderzoek nóg een speciaal verband tussen voeding en ooggezondheid naar voren: groenten met een diepgroen, felgeel of oranje kleurtje blijken extra gezond voor je ogen. Denk aan boerenkool, oranje paprika’s en kaki’s. Een lijst van zulke groenten vind je hier.
Het geheim van deze groenten en vruchten is dat ze gele kleurstoffen bevatten waarmee ze niet alleen zichzelf, maar ook je ogen beschermen tegen fel zonlicht. Luteïne en zeaxanthine heten deze kleurstoffen, en in je netvlies vormen ze het maculapigment. Geen wonder dat de macula, het centrum van het netvlies waarmee je scherp ziet, geel is.
Hoe meer luteïne en zeaxanthine je binnenkrijgt met je voeding, hoe beter je netvlies is beschermd tegen beschadiging door uv-straling én door het blauwe licht van beeldschermen en ledverlichting.
Maar luteïne en zeaxanthine beschermen ook tegen andere invloeden die bijdragen aan de veroudering van de ogen. Zo helpen ze het aantal ontstekingsbevorderende cytokines in je bloed verlagen. Daarmee verminderen ze dus ontstekingsactiviteit in je ogen.
Leefstijl
Naast voeding zijn er nog andere factoren die bijdragen aan de gezondheid van uw ogen. Denk hierbij aan een gezonde leefstijl: regelmatige lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik, het vermijden van roken, het beschermen van uw ogen en veilig de zon in. Dit zijn allemaal belangrijke stappen die u kunt nemen.