fbpx

Gevolgen van bijziendheid

Gevolgen van bijziendheid

Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van bijziendheid (myopie). Hoe hoger de bijziendheid hoe groter de kans op oogaandoeningen op latere leeftijd.
Enkele voorbeelden van oogaandoeningen als gevolg van bijziendheid:

Bijziendheid en maculadegeneratie

Als de oogbol te lang is gegroeid, kan het netvlies dunner worden en de gele vlek (macula) van het netvlies kan weefsel verliezen. Dit is myope maculadegeneratie, niet te verwarren met leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Bijziendheid en glaucoom

Een andere oogziekte waarop het risico verhoogd wordt door sterke bijziendheid is glaucoom, een ziekte waarbij de zenuwvezels die naar de oogzenuw lopen verloren gaan.

Bijziendheid en netvliesloslating

Door het (te) lang doorgroeien van de oogbol wordt het netvlies dunner wat voor  problemen kan zorgen. Deze laag aan de binnenkant van het oog kan loslaten of scheuren. Netvliesloslatingen kunnen operatief behandeld worden, mits dit snel gebeurt. Dus snelle actie bij deze klachten is zeer cruciaal.

Bijziendheid en bloedingen

Ook kan er een bloeding ontstaan in de gele vlek (macula). Dan treedt er plotseling slecht zicht op en is er vaak vervorming van het beeld. De bloeding kan goed behandeld worden met injecties in het oog. Neem bij plotselinge veranderingen van het zicht altijd contact op met de huisarts.

Bijziendheid en staar

De minst ernstige complicatie die bij hoge bijziendheid op kan treden is staar (cataract). Deze treedt vaak op veel jongere leeftijd op dan de normale ouderdom staar. De oogarts kan dit meestal goed verhelpen door het verrichten van een staaroperatie. Het is dan nog wel vaak een uitdaging voor de oogarts om de juiste sterkte en de grootte van de kunstlens te bepalen.

Onderzoek Myopie Lopend

Myopieonderzoek

Myopieonderzoek is wetenschappelijk oogonderzoek gericht op de oorzaak, risico’s en gevolgen van bijziendheid. Bijziendheid (myopie) is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. Zonder bril valt het beeld vóór het netvlies en is het zicht onscherp.

Lees meer
Lees meer over Myopieonderzoek
Voorkant van de folder Myopie

Meer weten over bijziendheid (myopie)?
Vraag dan nu de gratis brochure aan.

Ontvang de brochure GRATIS

Dit is wat een persoon ziet met