fbpx

Wat is oogontsteking?

Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over. Heeft u ernstigere klachten, zoals heftige pijn of snelle gezichtsvermindering? Ga dan naar de dokter. Er zijn namelijk meerdere soorten oogontstekingen. Sommige daarvan kunnen blijvende schade aan het oog geven.

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere oorzaken van een oogontsteking:

 • Virusinfectie > Dit is de meest voorkomende oorzaak. Een virale oogontsteking gaat vaak samen met verkoudheidsverschijnselen. Het virus in de neus- of keelholte slaat dan over op uw ogen. Een virale oogontsteking is erg besmettelijk.
  Er zijn verschillende virussen die dit kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het adenovirus. Dit is een verkoudheidsvirus waar uw ogen gevoelig voor zijn. Ook een infectie met het herpesvirus kan een oogontsteking veroorzaken. De ontsteking kan in verschillende delen van het oog optreden: slijmvlies (conjunctivitis), hoornvlies (keratitis), harde oogrok (episcleritis of scleritis) en het binnenste van het oog (uveïtis). Oogontstekingen met het herpesvirus kunnen vervelende complicaties geven. Een behandeling is noodzakelijk.
 • Bacteriële infectie > Ook een bacteriële ooginfectie komt vaak voor en is erg besmettelijk. De bacteriën die in de meeste gevallen een oogontsteking veroorzaken zijn haemophilis influenza, pneumococ en staphylococcus aureus.
  Er zijn ook enkele bacteriën die behoren tot de geslachtsziekten die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn chlamydia trachomatis en gonococ. Oogontstekingen veroorzaakt door deze bacteriën geven vaak heftigere klachten en hebben een andere behandeling nodig.
 • Allergie > Eén of meer stoffen in de lucht veroorzaken een afweerreactie in uw lichaam. Uw lichaam maakt dan stoffen aan, zoals histamine en antistoffen. Die veroorzaken uw allergische klachten. Bekende stoffen die een oogontsteking kunnen veroorzaken, zijn pollen (hooikoorst) en huisstofmijt.
 • Irritatie van het oog > Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld rook, stof, droge lucht of chloor in zwemwater.
 • Schimmels en parasieten
 • Vuiltje, metaalsplinter of ooghaartjes in het oog
 • Straling of verbranding

Steun-Wikke-Leber

Dit is wat een persoon ziet met