18 februari 2020

Help ernstige bijziendheid voorkomen, doe mee 20-20-2!

Hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd, neemt enorm toe in Nederland. Myopie is deels erfelijk, maar verandert door de huidige leefstijl van kinderen in een groot probleem.  Als we niets doen, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding. Doe mee! 

Oorzaak  
Gebrek aan buitenlicht is de belangrijkste oorzaak en veel dichtbij kijken in de vroege jeugd draagt bij aan het ontstaan van ernstige bijziendheid. Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets en spelen minder buiten. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt. Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, waardoor veraf kijken lastiger wordt. En er is geen bril of behandeling die myopie kan voorkomen of genezen.

Gevolgen
De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de échte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer). Het vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom.
 
Preventie 
Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien en raadt aan om de volgende leefregel te hanteren: 

  • na 20 minuten dichtbij kijken  
  • een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken 
  • en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen

Myopie-educatie.nl
Om iedereen bewust te maken van deze leefregel start het Oogfonds met verschillende partners op 20-2-20 de campagne: Doe mee, 20-20-2! Ook lanceren wij op deze dag de nieuwe website myopie-educatie.nl (online vanaf 20-2-2020) als dé plek met alle informatie over bijziendheid.

Samenwerking

Voor dit project werkt het Oogfonds samen met deskundigen en gelieerde organisaties.

Meer informatie over myopie vind je hier.
Neem voor vragen rondom myopie contact op met Petra de Wal via 030-2545711.

Publicaties 2020: