Groentenkraam

Gezonde voeding

Terug

Dat gezond eten goed is voor het lichaam, is algemeen bekend. Wat maar weinig mensen weten, is dat dit ook geldt voor de ogen.

Uit onderzoek blijkt een verband te bestaan tussen een tekort aan antioxidanten en het krijgen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Antioxidanten zijn stoffen die de schadelijke effecten van vrije radicalen in het lichaam tegengaan.

De kegeltjes van de macula (het centrale deel van het netvlies) lijken erg gevoelig voor beschadiging door elektrisch geladen zuurstofmoleculen: de zogenaamde vrije radicalen.

Alcohol onttrekt ook antioxidanten aan het lichaam. Verder zijn hoge concentraties van verzadigde vetten en cholesterol, die zoals bekend schadelijk zijn voor de bloedvaten, mogelijk ook betrokken bij het ontstaan van beschadiging van de macula door vrije zuurstofradicalen.

Tips:

  • Eet veel fruit
  • Eet veel donkere bladgroenten (spinazie, groene kool, boerenkool)
  • Beperk alcoholgebruik

Voedingssupplementen

Uit recent onderzoek is gebleken dat hoge doseringen van bepaalde voedingssupplementen de achteruitgang van het zicht kunnen vertragen bij mensen in een voorstadium van Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze supplementen kan je het beste in overleg met je oogarts innemen.

Gratis folder

Meer weten over het gezond houden van ogen? In de brochure ‘Tips voor gezonde ogen’ vertellen we graag meer over: het herkennen van een oogziekte, waarom buiten spelen belangrijk is voor kinderogen, wat een goede zonnebril is, tips voor lensdragers, veilig klussen en méér! Bestel de gratis folder hier