fbpx

Oogfonds financiert start onderzoek naar erfelijke blindheid met donatie van € 245.000

In een inspirerende samenkomst van patiënten, onderzoekers, donateurs en bedrijven bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), werd op woensdag 1 mei een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de erfelijke oogziekte van Leber en erfelijke blindheid. Dankzij een indrukwekkende donatie van € 245.000 door het Oogfonds kan het onderzoek naar de reparatie van DNA-fouten die de ziekte van Leber veroorzaken van start. Zonder de gezamenlijke inspanningen van een aantal zeer betrokken Leber-patiënten, hun naasten, donateurs, bedrijven en stichtingen het afgelopen jaar was deze start niet mogelijk geweest.

In Nederland lijden duizenden mensen in alle leeftijden aan een erfelijke oogziekte genaamd Leber Opticus Atrofie, ook bekend als de ziekte van Leber. Deze zeldzame oogziekte tast de werking van de cellen in de oogzenuw aan, waardoor het zicht vaak snel afneemt in beide ogen, met als mogelijk gevolg bijna volledige blindheid. Maar er is hoop voor degenen die lijden aan deze verwoestende oogaandoening en toekomstige generaties.

Op weg naar een toekomst zonder erfelijke blindheid
Dr. Jan Wijnholds, universitair hoofddocent aan het LUMC gaat samen met zijn team werken aan een toekomst waarin erfelijke blindheid niet meer voorkomt. Met goede onderzoeksresultaten kunnen er over een jaar of 7 klinische studies starten in samenwerking met het Oogziekenhuis Rotterdam. Dit om de DNA-reparatietechniek ook te vertalen naar een veilige toepassing bij mensen. “Onze technieken zijn echt heel erg kansrijk. Met stamceltechnologie en CRISPR-Cas kunnen we niet alleen de oorzaak van Leber Opticus Atrofie aanpakken, maar ook potentiële blindheid bij andere erfelijke oogziekten voorkomen, vertelt dr. Wijnholds.” Lees meer over het onderzoek.

Uw steun blijft belangrijk
“Elke bijdrage, groot of klein, draagt bij aan ons doel om slechtziendheid en blindheid uit te bannen,” benadrukt Meta Neeleman, directeur- bestuurder van het Oogfonds. “Wij zijn enorm dankbaar voor iedereen die heeft meegeholpen met de inzameling van dit grote bedrag van € 245.000. Er is nog geld nodig om het onderzoek volledig te financieren. Samen kunnen we het verschil maken in het leven van duizenden mensen met erfelijke oogziekten.” Lees hier hoe u ons kunt steunen.

Dit is wat een persoon ziet met