Oogziekte-simulator 

Oogziekte-simulator

Benieuwd naar hoe mensen met een oogaandoening de wereld bekijken? Kijk door de ogen van iemand met staar, glaucoom, diabetische retinopathie, maculadegeneratie en retinitis pigmentosa. Deze oogziektes komen het meest voor. Het Oogfonds wil daar verandering in brengen en investeert dankzij haar donateurs in wetenschappelijk oogonderzoek.

Wat ziet u als u een oogziekte heeft?

Iedereen kan getroffen worden door een oogziekte. Ervaar hoe het is om slechtziend te zijn. Bekijk deze pagina door de ogen van iemand met één van de vijf meest voorkomende oogziektes.

Staar

 

Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken. Je gaat waziger zien, alsof je door een beslagen ruit kijkt. Bijna iedereen krijgt op latere leeftijd staar. Met een kleine chirurgische ingreep wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens.

Meer lezen over staar

Glaucoom

 

Glaucoom tast de vezels van de oogzenuw aan. Deze zenuwen zorgen dat de elektrische signalen uit het netvlies naar de hersenen gaan. De oorzaak is vaak een te hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Bij beginnende glaucoom verdwijnen er stukjes aan de randen van het gezichtsveld. Later kan dit gezichtsveld steeds kleiner worden en zie je door een koker. Glaucoom is goed te behandelen, maar ontstane schade is niet meer te herstellen.

Meer lezen over glaucoom

 

“Bea heeft glaucoom aan haar linkeroog. "Het zicht dat is beschadigd zal niet meer herstellen. Was de diagnose maar eerder gesteld."”
Lees het verhaal van Bea
Lees het verhaal van Bea
Diabetische retinopathie

 

Veel mensen met diabetes krijgen diabetische retinopathie. De hoge bloedsuikerwaarden in het bloed veroorzaken lekkende bloedvaatjes in het netvlies. Met diabetische retinopathie zie je wazig, dubbel of vervormd en zijn de kleuren minder helder. Ook kan je bewegende vlekken of slierten waarnemen. De aard en omvang van de schade aan het netvlies bepalen of diabetische retinopathie met laser, vitrectomie of ooginjecties wordt behandeld

Meer lezen over diabetische retinopathie

 

Maculadegeneratie

 

Maculadegeneratie beschadigt het centrale deel van het netvlies, oftewel de gele vlek (macula). Hier bevindt zich een hoge concentratie lichtgevoelige cellen, waardoor we scherp zien om lezen en gezichten te herkennen. Door maculadegeneratie ontstaat er een donkere waas of vlek midden in het gezichtsveld. Er bestaat een ‘droge’ en een ‘natte’ variant. Alleen de natte maculadegeneratie kan in vroeg stadium met ooginjecties behandeld worden.  Gezonde voeding draagt ook bij tegen verdere achteruitgang.

Meer lezen over maculadegeneratie

 

Retinitis pigmentosa

 

De lichtgevoelige cellen – de zogenoemde kegeltjes en staafjes – in het netvlies gaan door de erfelijke ziekte retinitis pigmentosa in langzaam kwaliteit achteruit. Hoe je ziet met deze oogaandoening verschilt. Slecht of weinig zien in het donker (nachtblindheid) is vaak een eerste symptoom. Ook hebben mensen last van kokerzien, waardoor het gezichtsveld steeds kleiner wordt. Wanneer de gele vlek (macula) is aangetast is scherp zien niet meer mogelijk. Een behandeling tegen retinitis pigmentosa is er momenteel niet.

Meer lezen over retinitis pigmentosa

 

Op zoek naar een andere oogaandoening? Lees meer

Verhaal

Het verhaal van Jan-Jaap

Als gevolg van de erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa (RP) is Jan-Jaap nagenoeg blind. Zijn dochtertje is drager en maakt grote kans ook RP te ontwikkelen. “Ik hoop zo dat dit mijn dochtertje bespaard blijft.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Jan-Jaap
Verhaal

Het verhaal van Liesbeth

Liesbeth leeft al vijf jaar met de oogziekte maculadegeneratie waarbij het centrale gedeelte van haar zicht langzaam verdwijnt.

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Liesbeth

Dit is wat een persoon ziet met