fbpx

Droge ogen tijdens de overgang

Tijdens de overgang (menopauze) kunnen vrouwen last krijgen van droge ogen. Dit komt doordat de hormoonhuishouding bij vrouwen in de overgang verandert.

Tijdens de overgangsjaren gaan de eierstokken minder oestrogeen aanmaken, waardoor het oestrogeengehalte in het lichaam daalt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de conditie van de slijmvliezen in het lichaam. Daarom maken de slijmvliezen in de menopauze vaak te weinig traanvocht aan.

Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of wanneer het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor er een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt.

Symptomen van droge ogen in de overgang

Tijdens de overgang kunt u de volgende symptomen van droge ogen ervaren:

  • Onvoldoende aanmaak van traanvocht
  • Uitdroging van het oogoppervlak
  • Pijnlijke ogen (branden en steken)
  • Rode ogen
  • Slijmafscheiding
  • Wazig zien

Uitdroging kan ook juist leiden tot een teveel aan tranen. Deze worden door uw lichaam geproduceerd als reflex op de uitdroging. Deze reflextranen zijn meestal niet van de juiste samenstelling. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: een uitdrogend oogoppervlak, opnieuw tranende ogen door reflextranen die vervolgens weer te snel opdrogen.

Voorkant van de folder Droge ogen

Meer weten over droge ogen?
Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan

Behandeling

Als het mogelijk is wordt de oorzaak van de droge ogen behandeld. Zo niet, dan is het doel van de behandeling om de irritatie door uitdroging zo veel mogelijk te verminderen.

Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, worden vaak oogdruppels of ooggel voorgeschreven. Als dit niet het gewenste resultaat geeft, kan geprobeerd worden de aanwezige tranen zo lang mogelijk vast te houden, door middel van een afschermende bril of door de traanafvoer-kanaaltjes tijdelijk af te sluiten. Bij ernstige gevallen is soms zwaardere medicatie nodig, of kiest men ervoor om de traanafvoer-kanaaltjes permanent dicht te maken.

Dit is wat een persoon ziet met