Glaucoom

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt de oogzenuw langzaam steeds verder beschadigd. Meestal komt dat door een verhoogde oogdruk. Zonder behandeling leidt glaucoom uiteindelijk tot blindheid.

Zien met glaucoom

 

De oogzenuw vervoert elektrische signalen van het netvlies naar de hersenen. In de hersenen worden de signalen omgezet in beelden. Raakt de oogzenuw beschadigd, dan ontstaan er blinde vlekken in het beeld. Die blinde vlekken worden steeds groter als u het glaucoom niet laat behandelen. Zonder behandeling ontstaat heel langzaam (vaak pas na jaren) blijvend verlies van uw gezichtsveld.

De oogziekte glaucoom komt veel voor bij mensen boven de 40 jaar. We weten dat in Nederland ongeveer 338.500 mensen glaucoom hebben. Glaucoom is een sluipende oogziekte, het ontstaat namelijk heel geleidelijk. In het begin heeft u niet of nauwelijks klachten.

Oorzaken glaucoom

Vaak ontstaat glaucoom door een verhoogde oogdruk maar dat hoeft niet. Mensen met een verhoogde oogdruk krijgen ook niet per se glaucoom. Ook aanleg, leeftijd en de conditie van het oog spelen een rol bij het ontstaan van glaucoom.

Lees verder

Symptomen glaucoom

Glaucoom kan langzaam en plotseling (acuut) ontstaan. De symptomen van deze twee vormen van glaucoom verschillen. Meestal ontstaat glaucoom langzaam. Het doet geen pijn en het gezichtsveld wordt stukje bij beetje kleiner. Het kan jaren duren voordat u merkt dat u slechter ziet. Dat maakt glaucoom ook zo’n verraderlijke oogziekte.

Leer verder

 

Soorten glaucoom

Er zijn verschillende soorten glaucoom, de openkamerhoekglaucoom komt het meest voor. U heeft dan een verhoogde oogdruk, een beschadigde oogzenuw en een beperkt gezichtsveld. Andere varianten zijn normale oogdrukglaucoom en nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom.

Lees verder

 

Behandeling van glaucoom

Glaucoom is goed te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De glaucoombehandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.

Lees verder

 

 

 

oogfonds - wat is glaucoom

Meer weten over glaucoom? Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan
Pagina

Alles over glaucoom

Glaucoom tast de zenuwvezels in het oog aan. Het is een belangrijke oorzaak van blindheid. Wereldwijd lijden naar schatting 65 miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland naar schatting zo’n 338.500 mensen. 

Lees meer
Lees meer over Alles over glaucoom
mascotte Iris

Loopt u risico op glaucoom of een andere oogaandoening? Doe de online Oogtest!

Lees verder
“Mijn gezichtsveld is nog scherp, alleen in de randen valt beeld weg. Maar het zicht dat is beschadigd zal niet meer herstellen. Was de diagnose maar eerder gesteld.”
Lees het verhaal van Bea
Lees het verhaal van Bea

Dit is wat een persoon ziet met