Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie sterven cellen in het centrale deel van het netvlies af (de macula). Daardoor gaat het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat.

Lees hier meer over maculadegeneratie:

 

“In mijn ideale wereld kan ik gewoon weer zien én leven er dinosaurussen. Mijn tante zegt dat er met wetenschappelijk oogonderzoek misschien eens een medicijn wordt uitgevonden, waardoor mijn zicht in ieder geval niet verder afneemt. Ik weet nog niet of ik zo’n medicijn zou durven nemen. Misschien als het écht veilig is”
Lees het verhaal van Corné
Lees het verhaal van Corné
“"Nachtenlang heb ik liggen huilen in het ziekenhuis van de kinderafdeling. Wat deden mijn ogen pijn! De techniek en de wetenschap hebben me veel gebracht. Maar vanwege te weinig kennis op dat moment zie ik nog slechts tien procent met mijn linkeroog. Dat is een kwetsbaar gegeven. Ik weiger te veel na te denken over: wat als het zicht in mijn andere oog verdwijnt..."”
Lees het verhaal van Els
Lees het verhaal van Els
Vrouw met blauwe ogen, bruin haar, bril en paars t-shirt

Doe de Oogtest!

Doe de Oogtest
oogfonds - wat is maculadegeneratie

Vraag onze brochure aan:
Themaspecial Maculadegeneratie

Ontvang de brochure GRATIS

Maculaonderzoek door de jaren

 • 1782 Gele vlek 

  Buzzi onderzocht het oog van een overleden man en maakte een eerste beschrijving van een gele vlek naast de oogzenuw. In het levende oog is de macula niet geel, deze verkleurt pas na overlijden. Omdat in de tijd van deze beschrijving alleen overleden ogen te bestuderen waren is de naam ‘gele vlek’ blijven hangen.

 • 1851 Uitvinding oogspiegel 

  De oogspiegel was een ware revolutie. Het oog werkt als een reflector waardoor het mogelijk is met een lichtbron en een spiegel in het oog te kijken. De klassieke oogspiegel is een holle spiegel met een gat erin. Het licht valt via de spiegel in het oog en de arts kijkt door het gat.

 • 1855 – 1969 Ontdekking na ontdekking 

  In deze (bijna) 100 jaar werd ontdekking na ontdekking gedaan. F.C. Donders heeft er boeken vol over geschreven. Zo was hij de eerste die sprak over slijtage van het netvlies en de macula en deed hij de aanname dat dit een reden kon zijn dat mensen slechter gingen zien.

 • 1997 Angiogenese groeifactoren 

  Door de komst van de moderne meetapparatuur werd wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek naar een heel ander niveau getild. Microbiologie ging zich ermee bemoeien en er kwam veel meer inzicht in het proces achter macula-aandoeningen.

 • 2003 OCT 

  Sinds 2003 wordt OCT gebruikt in de Nederlandse Academische oogheelkundige centra. De techniek werd al in 1991 geïntroduceerd, maar er was nog ruim tien jaar nodig om een apparaat te ontwikkelen dat in de praktijk gebruikt kon worden. Nu is OCT niet meer weg te denken uit de behandelkamer.

 • 2022 Volgende stap

  Helpt u mee om baanbrekend maculaonderzoek te realiseren in 2022? Het Oogfonds wil dat iedereen kan blijven zien waar je van houdt! U ook? Wat is het u waard? Geef nu!

Dit is wat een persoon ziet met