Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie sterven cellen in het centrale deel van het netvlies af (de macula). Daardoor gaat het gezichtsvermogen steeds verder achteruit. Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe bekend Nederland is met maculadegeneratie.

 

“Liesbeth leeft al vijf jaar met de oogziekte maculadegeneratie waarbij het centrale gedeelte van haar zicht langzaam verdwijnt. ”
Lees het verhaal van Liesbeth
Lees het verhaal van Liesbeth
Voorkant van de folder Maculadegeneratie

Meer weten over maculadegeneratie?
Ontvang de gratis brochure.

Vraag direct aan

Maculaonderzoek door de jaren

 • 1782 Gele vlek¬†

  Buzzi onderzocht het oog van een overleden man en maakte een eerste beschrijving van een gele vlek naast de oogzenuw. In het levende oog is de macula niet geel, deze verkleurt pas na overlijden. Omdat in de tijd van deze beschrijving alleen overleden ogen te bestuderen waren is de naam ‚Äėgele vlek‚Äô blijven hangen.

 • 1851¬†Uitvinding oogspiegel¬†

  De oogspiegel was een ware revolutie. Het oog werkt als een reflector waardoor het mogelijk is met een lichtbron en een spiegel in het oog te kijken. De klassieke oogspiegel is een holle spiegel met een gat erin. Het licht valt via de spiegel in het oog en de arts kijkt door het gat.

 • 1855 ‚Äď 1969¬†Ontdekking na ontdekking¬†

  In deze (bijna) 100 jaar werd ontdekking na ontdekking gedaan. F.C. Donders heeft er boeken vol over geschreven. Zo was hij de eerste die sprak over slijtage van het netvlies en de macula en deed hij de aanname dat dit een reden kon zijn dat mensen slechter gingen zien.

 • 1997 Angiogenese groeifactoren¬†

  Door de komst van de moderne meetapparatuur werd wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek naar een heel ander niveau getild. Microbiologie ging zich ermee bemoeien en er kwam veel meer inzicht in het proces achter macula-aandoeningen.

 • 2003 OCT¬†

  Sinds 2003 wordt OCT gebruikt in de Nederlandse Academische oogheelkundige centra. De techniek werd al in 1991 ge√Įntroduceerd, maar er was nog ruim tien jaar nodig om een apparaat te ontwikkelen dat in de praktijk gebruikt kon worden. Nu is OCT niet meer weg te denken uit de¬†behandelkamer.

 • 2022 Volgende stap

  Helpt u mee om baanbrekend maculaonderzoek te realiseren in 2022? Het Oogfonds wil dat iedereen kan blijven zien waar je van houdt! U ook? Wat is het u waard? Geef nu!

Iris

Loopt u risico op maculadegeneratie of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met