fbpx

Maculadegeneratie

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij de lichtgevoelige cellen in het centrum van het netvlies (de macula) geleidelijk afsterven. Hierdoor gaat het gezichtsvermogen (langzaam) achteruit. Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen, maar ondanks dat is het vrij onbekend.

Lees verder

 

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe bekend Nederland is met maculadegeneratie:

Soorten maculadegeneratie

Maculadegeneratie ontstaat bijna altijd na het vijftigste levensjaar. Daarom noemen oogartsen maculadegeneratie ook wel leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Er zijn meerdere vormen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Wanneer de oogaandoening ontstaat, ervaren mensen nog geen klachten van het zicht en spreekt men van vroege en intermediaire LMD. Late LMD geeft wel klachten en kent twee vormen: de natte en droge vorm.

Lees verder

 

Symptomen van maculadegeneratie

De klachten bij maculadegeneratie verschillen per persoon. Bij de een gaat de achteruitgang van het zicht sneller dan bij de ander. Ook hebben de verschillende soorten maculadegeneratie voor een deel andere symptomen. De symptomen van maculadegeneratie hebben wel allemaal te maken met een verandering en/of achteruitgang van het gezichtsveld. En dan met name van het centrale zien.

Lees verder

 

Behandeling van maculadegeneratie

Maculadegeneratie kent meerdere vormen. De droge vorm van maculadegeneratie is helaas nog niet te behandelen, maar dit is wel in ontwikkeling. Voor natte maculadegeneratie zijn er wel behandelingen mogelijk. Met deze behandelingen kan de achteruitgang van het gezichtsvermogen in veel gevallen tot stilstand worden gebracht.

Lees verder

 

Doe de Amslertest

De Amslertest is bedoeld om vroegtijdig symptomen van maculadegeneratie op te sporen. De test is gemakkelijk zelf uit te voeren. Handig om te doen, wanneer er maculadegeneratie in de familie voorkomt.

Ook wanneer u al bekend bent met maculadegeneratie, kunt u met de Amslertest in de gaten houden of er iets verandert in uw zicht. Overleg met uw specialist of en hoe vaak u dit het beste zelf kunt testen.

Lees verder

 

Onderzoek maakt het verschil

Maculaonderzoek is wetenschappelijk oogonderzoek gericht op de macula (centrum van het netvlies). De macula is het punt waar we scherp mee zien. Wanneer hier iets mee aan de hand is, wordt het centrale zicht wazig of het verdwijnt helemaal. Gezien het vele mensen treft, is het van groot belang dat het Oogfonds maculaonderzoek mogelijk maakt.

Lees verder
“Anja is 76, maar zit zelden op de bank. Toen ze ontdekte dat ze maculadegeneratie had, zette ze haar schouders eronder. ”
Lees het verhaal van Anja
Lees het verhaal van Anja
Voorkant van de folder Maculadegeneratie

Meer weten over maculadegeneratie?
Ontvang de gratis (digitale) brochure.

Vraag direct aan

Dit is wat een persoon ziet met