Behandeling maculadegeneratie

Droge maculadegeneratie, de vorm die het meest voorkomt, is helaas niet te behandelen. Voor natte maculadegeneratie zijn er wel behandelingen mogelijk. Met deze behandelingen kan de achteruitgang van het gezichtsvermogen in veel gevallen tot stilstand worden gebracht. Het zicht dat door de maculadegeneratie al is verdwenen, kan niet meer helemaal terugkomen. Als de aandoening in een vroeg stadium is ontdekt, kan de behandeling van natte maculadegeneratie in sommige gevallen wel een verbetering van het zicht geven. Vroege opsporing van de aandoening is dus erg belangrijk. Er zijn meerdere soorten behandeling van natte maculadegeneratie mogelijk. Hieronder de belangrijkste.

Injecties bij maculadegeneratie

Injecties met medicijnen in het oog is de meest gebruikte maculadegeneratiebehandeling. Natte maculadegeneratie wordt veroorzaakt door de groei van nieuwe, abnormale bloedvaatjes in de macula. Deze bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en lekken makkelijk bloed en vocht. Dit beschadigt de cellen in de macula en zorgt voor een achteruitgang van het gezichtsvermogen.

De medicijnen die worden geïnjecteerd remmen de groei van nieuwe bloedvaatjes. Deze behandeling is bewezen effectief op de korte termijn. Bij ongeveer 60% van de mensen gaat het gezichtsvermogen de eerste paar jaar niet verder achteruit en bij 20-30% treedt zelfs een verbetering op. Na een aantal jaren lijkt het effect van de behandeling echter verdwenen te zijn. Het gezichtsvermogen is dan weer hetzelfde als vlak voor het geven van de injecties. Dit neemt niet weg dat het niet behandelen van maculadegeneratie met injecties sowieso een snelle achteruitgang van het gezichtsveld betekent.

Maculadegeneratie en voeding

Het is bekend dat alcohol en hoge concentraties verzadigde vetten schadelijk zijn voor de bloedvaten. Het is mogelijk dat deze stoffen ook betrokken zijn bij beschadiging van de macula. Beperking van het gebruik van alcohol en verzadigde vetten is dan ook aan te raden.

Daarnaast zijn de cellen van de macula waarschijnlijk gevoelig voor beschadiging door bepaalde zuurstofdeeltjes, de zogenaamde vrije radicalen. De schadelijke effecten van vrije radicalen worden tegengegaan door antioxidanten. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband kan bestaan tussen het krijgen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en een gebrek aan antioxidanten.

Er zijn twee antioxidanten (luteïne en zeaxanthine) die de kans op het krijgen van maculadegeneratie kunnen verminderen. Deze stoffen zitten bijna in alle soorten groente en fruit. Een hoge concentratie is te vinden in onder andere rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe peen, spruiten, maïs, paprika, groene erwten en tomaten.

Soms worden ook voedingssupplementen aanbevolen, zoals bepaalde vitamines (C, E), carotenoïden (luteïne, zeaxanthine) en mineralen (zink, koper).

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van voeding en voedingssupplementen

Photodynamische therapie (PDT)

Bij photodynamische therapie worden de lekkende bloedvaatjes behandeld met een laser, nadat het medicijn Visudyne in de bloedbaan is gespoten. De laserstraal gaat zonder schade te veroorzaken door het netvlies heen en activeert de Visudyne. Hierdoor komen stoffen vrij die ervoor zorgen dat de abnormale bloedvaatjes in de macula dichtslibben. Het nadeel van photodynamische therapie (PDT) is, dat maar een klein aantal patiënten ervoor in aanmerking komt. Ook is het effect ervan gering. Met de komst van de vaatgroeiremmende medicatie is PDT niet meer de eerste keus van behandeling.

Benieuwd naar hoe maculadegeneratie te behandelen valt? Download onze gratis folder met info, tips en meer weetjes over hoe maculadegeneratie behandelt kan worden. Klik hieronder.

Deze folder is tot stand gekomen door jarenlange ervaring en wetenschappelijk onderzoek door experts.

Wat is maculadegeneratie | Soorten maculadegeneratie | Symptomen van maculadegeneratie