Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed

Blauw licht

Terug

De ledverlichting in lampen, smartphones, tablets en computers bestaat deels uit blauw licht. Hier is de laatste paar jaar veel om te doen: is blauw licht schadelijk voor de ogen of niet? En hoe zit dat bij kinderen?

De Gezondheidsraad waarschuwt dat ledlicht gezondheidsrisico's met zich meebrengt. “We weten dat het blauwe licht dat in ledverlichting zit potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is”, legt een woordvoerder uit. “Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?”

De sterkte van het licht neemt met elke ontwikkeling toe en de apparaten die blauw licht afgeven, worden steeds meer gebruikt. Iedere keer als je kind een beeldscherm gebruikt, op school of thuis, betekent dit een blootstelling aan blauw licht. Klachten na blootstelling aan blauw licht zijn onder andere: branderige en vermoeide ogen, hoofdpijn en slecht in slaap kunnen komen. In welke mate blauw licht invloed heeft op de gezondheid van je ogen, wordt op dit moment goed onderzocht.

Bestel het gratis Myopie-pakket

Lekker buiten spelen moet, het doet je ogen goed!

Ga de uitdaging aan en vraag nu het informatiepakket aan!

Ja, ik wil het gratis Myopie-pakket
Bestel het gratis Myopie-pakket

Wat er tot nu toe bekend is, is dat blauw licht de slaap negatief beïnvloedt doordat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Hiernaast zijn er sterke aanwijzingen dat blauw licht je ogen kan beschadigen.

Uit onderzoek is gebleken dat intens blauw licht schade kan veroorzaken aan de gele vlek van het netvlies. Schade door blauw licht (ook wel photoretinitis genoemd) is een fotochemische schade: de straling zorgt voor chemische reacties die leiden tot beschadiging van de gele vlek in het netvlies. Deze schade heet maculadegeneratie en is definitief.

Om de ogen van je kinderen te beschermen tegen de gevolgen van blauw licht, kun je een bril gebruiken die blauw licht filtert. Deze bril houdt het blauwe licht tegen en beschermt zo het netvlies en de aanmaak van melatonine. De bril zorgt voor minder vermoeide ogen.

Caroline Klaver

‘‘Ik heb uw hulp hard nodig voor onderzoek, zodat slechtziendheid en blindheid kan worden voorkomen. Iedere bijdrage is welkom!’’ Prof. Caroline Klaver

Voorkom myopie

Help Caroline Klaver en voorkom myopie,

Uw hulp is hard nodig!

Doneer nu
Voorkom myopie