Het verhaal van Ronald

Ronald Giphart, één van Nederlands bekendste en veelzijdigste schrijvers, zet zich in voor het vergroten van de bekendheid van de oogziekte maculadegeneratie (MD) en het werven van fondsen voor het Oogfonds.

Hoe groot de impact van maculadegeneratie is ervoer Giphart van dichtbij toen zijn vader het op zijn tweeënzestigste kreeg. Giphart: “Wat begon als een wazige vlek in het midden van zijn zicht werd steeds groter, tot hij in beide ogen twee zwarte vlekken had. Dat hij een belangrijk deel van zijn blikveld miste, had veel invloed op zijn leven.”

Omdat MD vaak voorkomt in Giphart’s familie, adviseerde een kennis hem drie jaar geleden om mijn ogen te laten controleren. Giphart: “Tijdens dat onderzoek bleek dat ik zelf ook MD heb. Op dit moment merk ik daar nog niets van, maar hoe gaat dat als straks mijn zicht wegvalt? Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep… Dat is voor mij echt een schrikbeeld.”

Maculadegeneratie (MD)

MD is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat door aftakeling de macula, ook wel gele vlek genoemd. Dit leidt uiteindelijk tot een grote vlek middenin het gezichtsveld, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om gezichten te herkennen, te lezen, televisie te kijken en auto te rijden. In Nederland zijn zo’n 100.000 MD-patiënten bekend. Naar schatting lopen evenzoveel mensen met MD rond zonder het te weten.

Nieuwe behandelingen

Ronald Giphart: “Zo weinig mensen zijn bekend met MD, terwijl het zo vaak voorkomt. In Nederland is al van honderdduizend mensen bekend dat ze MD hebben. Toch bestaat voor de meest voorkomende vorm, de droge vorm, nog geen behandeling. Het zou zo mooi zijn als er betere behandelingen komen. Ik draag daar graag aan bij.”

 

Monique van Bijsterveld, directeur van het Oogfonds, is erg blij met de steun van de schrijver: “Ik vind het fantastisch dat Ronald zijn persoonlijke verhaal wil delen en zijn bekendheid in wil zetten voor het Oogfonds. Negentig procent van alle Nederlanders heeft geen idee wat maculadegeneratie is; laat staan hoe het te herkennen. Terwijl het cruciaal is om oogziektes zo snel mogelijk te ontdekken en te behandelen. Iedereen zou de signalen van maculadegeneratie moeten kennen.”

Onderzoek Maculadegeneratie Lopend

Maculaonderzoek

Maculadegeneratie is de meest voorkomende aandoening aan de macula (gele vlek), maar er zijn meer oogziektes die de macula beschadigen. Door de hoge concentratie lichtgevoelige cellen zien we scherp. Is de macula beschadigd dan wordt het centrale zicht wazig of verdwijnt het.

Lees meer
Lees meer over Maculaonderzoek
“In mijn ideale wereld kan ik gewoon weer zien én leven er dinosaurussen. Mijn tante zegt dat er met wetenschappelijk oogonderzoek misschien eens een medicijn wordt uitgevonden, waardoor mijn zicht in ieder geval niet verder afneemt. Ik weet nog niet of ik zo’n medicijn zou durven nemen. Misschien als het écht veilig is”
Lees het verhaal van Corné
Lees het verhaal van Corné
“Liesbeth leeft al vijf jaar met de oogziekte maculadegeneratie waarbij het centrale gedeelte van haar zicht langzaam verdwijnt. ”
Lees het verhaal van Liesbeth
Lees het verhaal van Liesbeth
Iris

Ook uw verhaal met ons delen? Laat uw gegevens achter en wij nemen snel contact op!

Dit is wat een persoon ziet met