fbpx

Verhalen

Een oogaandoening heeft veel gevolgen! Minder of niet kunnen zien heeft natuurlijk veel invloed op het dagelijks leven.

Lees de persoonlijke verhalen van oogpatiënten, hun naasten en arts-wetenschappers.

Verhaal

Herstelkracht oogzenuw stimuleren bij glaucoom

De dood van steeds meer oogzenuwcellen veroorzaakt blindheid bij glaucoom. Als je de herstelkracht van die zenuwcellen stimuleert, is blindheid mogelijk te voorkomen. Dr. Theo Gorgels zoekt uit hoe we dat kunnen doen. En stuitte al op interessante uitkomsten. “Nu is het ideale moment voor glaucoomonderzoek. Er zijn dingen mogelijk waar ik 10 jaar geleden niet van had durven dromen.”

Lees meer
Lees meer over Herstelkracht oogzenuw stimuleren bij glaucoom
Verhaal

Weet welke risico’s je loopt met hoge myopie

Vroeger werd nog weleens gedacht dat een hoge minsterkte (bijziendheid) geen kwaad kon. Inmiddels weten gespecialiseerde oogartsen dat dit niet klopt. Toch is lang niet iedereen zich bewust van de risico’s van hoge myopie.

Lees meer
Lees meer over Weet welke risico’s je loopt met hoge myopie
Verhaal

Het verhaal van dr. Monica Ravenstijn

Bijna de helft van de mensen met ernstige bijziendheid, ook wel hoge myopie genoemd, is niet goed voorgelicht over de risico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Dr. Monica Ravenstijn, oogarts in opleiding aan het VU Amsterdam. Ze publiceerde haar bevindingen in Acta Ophthalmologica. Samen met de Oogvereniging en mede gefinancierd door het Oogfonds, onderzocht Ravenstijn de voorlichting over acute en lange termijn complicaties bij mensen met hoge bijziendheid.

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van dr. Monica Ravenstijn
Verhaal

Transplantatie van gekweekte netvlieslaag komt dichterbij

Toenemende schade aan het netvlies veroorzaakt blindheid bij leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). Genezing is nog niet mogelijk. Onderzoeker dr. Céline Koster wil dat veranderen. Zij gaat met haar onderzoeksgroep een belangrijke stap zetten richting transplantatie van gekweekte netvlieslaag.

Lees meer
Lees meer over Transplantatie van gekweekte netvlieslaag komt dichterbij
Verhaal

Het verhaal van Ayşegül Karaca

Pas op haar 30e vroeg actrice en theatermaker Ayşegül Karaca hulp. Ze heeft nystagmus, of wiebelogen. En is zeer slechtziend. Door revalidatie leerde ze haar beperking te omarmen. Nu maakt ze die bespreekbaar. “Ik heb mijn plek in de maatschappij verovert. Nu zet ik me in voor anderen.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Ayşegül Karaca
Verhaal

Het verhaal van Olga Commandeur

Nederlands bekendste beweegpromotor en oud-topatlete Olga Commandeur, zet zich ook in voor het Oogfonds. “Voor mensen die goed zien, lijkt dat vanzelfsprekend. Niets is minder waar, weet ik uit ervaring.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Olga Commandeur

Dit is wat een persoon ziet met