fbpx

Verhalen

Een oogaandoening heeft veel gevolgen! Minder of niet kunnen zien heeft natuurlijk veel invloed op het dagelijks leven.

Lees de persoonlijke verhalen van oogpatiënten, hun naasten en arts-wetenschappers.

Verhaal

“Iedereen in mijn team heeft wat. Dat relativeert.”

Rogier Dorsman was 12 en fanatiek zwemmer toen hij plots bijna blind werd. In augustus doet hij mee aan de Paralympische Spelen in Parijs. “Ik red me wel, maar dat lukt niet iedereen. Meer onderzoek naar behandelingen, kan meer mensen met een oogziekte gelukkig maken.”

Lees meer
Lees meer over “Iedereen in mijn team heeft wat. Dat relativeert.”
Verhaal

“Ik kan meer dan ik dacht. Maar jij ook.”

Topsporter Tristan Bangma (26) won eerder tweemaal Paralympisch Goud op de wielertandem en totaal zeven wereldtitels. Door opticus atrofie ziet hij bijna niets. “Ik heb nu een fantastisch leven. Maar er waren ook donkere periodes. Het zou mooi zijn als onderzoek dit bij anderen kan voorkomen.”

Lees meer
Lees meer over “Ik kan meer dan ik dacht. Maar jij ook.”
Verhaal

Experimentele oogoperatie Casper te zien bij Briljante Breinen

In het tv-programma Briljante Breinen zien we hoe Casper (27) gentherapie ondergaat tijdens een experimentele oogoperatie. De hoop is dat dit de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa stopt. Casper: “Het resultaat afwachten is spannend. Ik hoop dat het werkt. En dat alle aandacht extra geld oplevert voor meer onderzoek.”

Lees meer
Lees meer over Experimentele oogoperatie Casper te zien bij Briljante Breinen
Verhaal

Toponderzoeker Camiel Boon in tv-programma Briljante Breinen

Oogonderzoek staat centraal in het RTL-tv-programma Briljante Breinen. Casper vertelt u hoe het is om de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa te hebben. En we kijken mee als toponderzoeker en oogarts Camiel Boon bij Casper een experimentele oogoperatie uitvoert.

Lees meer
Lees meer over Toponderzoeker Camiel Boon in tv-programma Briljante Breinen
Verhaal

Herstelkracht oogzenuw stimuleren bij glaucoom

De dood van steeds meer oogzenuwcellen veroorzaakt blindheid bij glaucoom. Als je de herstelkracht van die zenuwcellen stimuleert, is blindheid mogelijk te voorkomen. Dr. Theo Gorgels zoekt uit hoe we dat kunnen doen. En stuitte al op interessante uitkomsten. “Nu is het ideale moment voor glaucoomonderzoek. Er zijn dingen mogelijk waar ik 10 jaar geleden niet van had durven dromen.”

Lees meer
Lees meer over Herstelkracht oogzenuw stimuleren bij glaucoom
Verhaal

Weet welke risico’s je loopt met hoge myopie

Vroeger werd nog weleens gedacht dat een hoge minsterkte (bijziendheid) geen kwaad kon. Inmiddels weten gespecialiseerde oogartsen dat dit niet klopt. Toch is lang niet iedereen zich bewust van de risico’s van hoge myopie.

Lees meer
Lees meer over Weet welke risico’s je loopt met hoge myopie

Dit is wat een persoon ziet met