fbpx

Verhalen

Een oogaandoening heeft veel gevolgen! Minder of niet kunnen zien heeft natuurlijk veel invloed op het dagelijks leven.

Lees de persoonlijke verhalen van oogpatiënten, hun naasten en arts-wetenschappers.

Verhaal

Het verhaal van Ayşegül Karaca

Pas op haar 30e vroeg actrice en theatermaker Ayşegül Karaca hulp. Ze heeft nystagmus, of wiebelogen. En is zeer slechtziend. Door revalidatie leerde ze haar beperking te omarmen. Nu maakt ze die bespreekbaar. “Ik heb mijn plek in de maatschappij verovert. Nu zet ik me in voor anderen.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Ayşegül Karaca
Verhaal

Het verhaal van Olga Commandeur

Nederlands bekendste beweegpromotor en oud-topatlete Olga Commandeur, zet zich ook in voor het Oogfonds. “Voor mensen die goed zien, lijkt dat vanzelfsprekend. Niets is minder waar, weet ik uit ervaring.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Olga Commandeur
Verhaal

Het verhaal van dr. Suzanne Yzer

Oogzorg rond ernstige bijziendheid (hoge myopie) én de bijkomende oogproblemen is gebaseerd op Aziatisch onderzoek. Maar de oogaandoening verloopt bij Europeanen mogelijk anders. Suzanne Yzer brengt nu verschillen in kaart om de oogzorg te verbeteren.

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van dr. Suzanne Yzer
Verhaal

Het effect van voeding en leefstijl op glaucoom

Tot nu toe is er nog geen manier om glaucoom te voorkomen. Dr. Joëlle Vergroesen (Erasmus MC) wil dat veranderen. “Nieuwe oplossingen vind je als je kijkt naar de mens als geheel, niet alleen naar de ogen.”

Lees meer
Lees meer over Het effect van voeding en leefstijl op glaucoom
Verhaal

Oorzaken glaucoom ophelderen voor behandeling op maat

Naast hoge oogdruk zijn er meer oorzaken van glaucoom. Dr. Wishal Ramdas (Erasmus MC) zoekt nu uit welke. “Op termijn helpt dit om behandelingen op maat te ontwikkelen.”

Lees meer
Lees meer over Oorzaken glaucoom ophelderen voor behandeling op maat
Verhaal

Het verhaal van Miriam

Meer onderzoek voor vroege opsporing en behandeling van glaucoom is belangrijk: dat helpt blindheid voorkomen. “Ik zie alleen maar voordelen van onderzoek,” vertelt Miriam, die blind is door glaucoom. Ze hoopt dat de GlaucoomWeek mensen stimuleert om geld te geven. “En laat je ogen checken, je hebt er alles mee te winnen.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Miriam

Dit is wat een persoon ziet met