Verhalen

Een oogaandoening heeft veel gevolgen! Minder of niet kunnen zien heeft natuurlijk veel invloed op het dagelijks leven.

Lees de persoonlijke verhalen van oogpatiënten, hun naasten en arts-wetenschappers.

Verhaal

Het verhaal van Lars

“Woensdag kwamen we voor het eerst in Groningen en de maandag daarna is Lars geopereerd. De arts zei: ‘We zijn er op tijd bij, we moeten niet te lang wachten.’ Als een lens vertroebeld is, kan er geen licht doorheen, de oogzenuw geeft geen signaal door. De hersenen krijgen dan geen prikkels en dus ontwikkel je geen beeld. Als Lars niet geopereerd was, was hij blind geworden.”"

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Lars
Verhaal

Het verhaal van Daan

Sinds zijn vijftiende is Daan de Kort (29) nagenoeg blind. Toch heeft hij als Tweede Kamerlid een plek verworven in de Haagse politiek. Namens de VVD maakt Daan zich sinds de verkiezingen hard voor inclusiviteit en participatie van mensen met een beperking. Daan de Kort is naast die rol een commitment aangegaan als ambassadeur van het Oogfonds: “Een mooie stichting waarin ik optimisme en wilskracht herken.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Daan
Verhaal

Het verhaal van Ronald

Ronald Giphart, één van Nederlands bekendste en veelzijdigste schrijvers, zet zich in voor het vergroten van de bekendheid van de oogziekte maculadegeneratie (MD) en het werven van fondsen voor het Oogfonds.

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Ronald
Verhaal

Het verhaal van Karen

“Sinds de diagnose in 2000 is mijn leven enorm veranderd. Eerder kon ik zelfstandig fietsen, autorijden en had ik een mooi carrière voor ogen. Maar door de ziekte van Stargardt en het vooruitzicht om zeer slechtziend te worden, heb ik mijn leven anders moeten inrichten. Zo ben ik eerder aan kinderen begonnen dan gepland. Ik wilde ze met eigen ogen zien opgroeien.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Karen
Verhaal

Het verhaal van Koen

“Als de therapie voor een netvliesloslating er niet was geweest, dan was ik nu volledig blind geweest. Hulde aan de wetenschap! Alles wat je doet, doe je met je zicht. Fietsen, lezen, mensen ontmoeten en communiceren. Twaalf jaar geleden werd een deel van mijn zicht zwart."

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Koen
Verhaal

Het verhaal van Jan-Jaap

"Tijdens de zwangerschap van mijn vrouw werd ik door angst overvallen. Ineens kwam het besef: ‘Ik ga mijn dochter niet zien opgroeien’. Gelukkig heb ik de geboorte van onze dochter nog gezien, maar de details van haar huidje en fronzen heb ik niet meer kunnen waarnemen.”

Lees meer
Lees meer over Het verhaal van Jan-Jaap

Benieuwd hoe het met uw ogen is gesteld? Doe de gratis oogtest.

Dit is wat een persoon ziet met