Lees nieuws over het werk van het Oogfonds en wetenschappelijk oogonderzoek en ontdek wat er speelt in de oogwereld.

Nieuws

Nieuws 20 november 2023

‘Zicht op Buiten’ winnaar Flora van Laarprijs 2023

Netwerk ‘Zicht op Buiten’ wint de Flora van Laarprijs. ‘Zicht op Buiten’ is een multidisciplinair netwerk dat zich bezighoudt met leefstijlverandering bij de jeugd, specifiek gericht op de toename van beeldschermgebruik. Het doel is: (oog)gezondheid van de jeugd behouden.

Lees meer
Lees meer over ‘Zicht op Buiten’ winnaar Flora van Laarprijs 2023
Nieuws 12 oktober 2023

Oogfonds onthult verontrustende bevindingen over bijziendheid en introduceert educatieve podcast

Ouders/verzorgers zijn zich vaak niet bewust dat overmatig gebruik van mobiele telefoons en tablets ernstige en blijvende oogschade bij hun kinderen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Oogfonds onder ouders en jonge kinderen (5 t/m 12 jaar) naar hun schermgebruik thuis. De uitkomsten zijn zorgwekkend, daarom lanceert het Oogfonds een educatieve podcast. Meta Neeleman, directeur-bestuurder Oogfonds: “We willen ouders graag bewust maken van het feit dat langdurig gebruik van schermen op korte afstand kan leiden tot (hoge) bijziendheid. Als we niets doen, is bijziendheid in 2050 dé belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. We pleiten voor het volgen van de 20-20-2 vuistregel, die ouders, jeugd- en kinderopvangprofessionals en leerkrachten kunnen gebruiken als richtlijn.

Lees meer
Lees meer over Oogfonds onthult verontrustende bevindingen over bijziendheid en introduceert educatieve podcast
Nieuws 02 oktober 2023

Samenwerking Oogfonds en CORPUS onderzoek erfelijke oogziekten

In Nederland lijden duizenden mensen aan een erfelijke oogziekte genaamd Leber Opticus Atrofie, ook bekend als de ziekte van Leber. Deze zeldzame oogziekte tast de werking van de cellen in de oogzenuw aan, waardoor het zicht vaak snel afneemt in beide ogen, met als mogelijk gevolg bijna volledige blindheid. Maar er is hoop voor degenen die lijden aan deze verwoestende oogaandoening en toekomstige generaties, mede dankzij een nieuwe samenwerking. CORPUS en Oogfonds slaan handen ineen voor onderzoek naar erfelijke oogziekten.

Lees meer
Lees meer over Samenwerking Oogfonds en CORPUS onderzoek erfelijke oogziekten
Nieuws 10 augustus 2023

Goed nieuws LMD patiënten

De richtlijn Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig gezelschap (NOG) aangepast. Deze richtlijn beschrijft wat de beste zorg is voor patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie, gebaseerd op de huidige inzichten.

Lees meer
Lees meer over Goed nieuws LMD patiënten
Nieuws 23 juni 2023

8.280 euro opgehaald voor onderzoek

Een buitengewone prestatie markeert een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen de erfelijke oogziekte van Leber. Senna en het team van Mulder Connect (onderdeel Mulder Systems) haalden maar liefst 8.280 euro op tijdens het recente Drakenbootfestival in Apeldoorn. Het geld is bestemd voor fundamenteel onderzoek door het LUMC naar deze erfelijke oogziekte.

Lees meer
Lees meer over 8.280 euro opgehaald voor onderzoek
Nieuws 15 juni 2023

Ziekte van Leber- maak onderzoek mogelijk!

In Nederland lijden duizenden mensen aan een erfelijke oogziekte genaamd Leber Opticus Atrofie, ook wel bekend als de ziekte van Leber. Deze ziekte is een zeldzame oogziekte waarbij de cellen in de oogzenuw niet goed werken. Het zicht neemt vaak snel af in beide ogen, wat in het ergste geval tot bijna volledige blindheid kan leiden. Irmy Vos, inwoner van Laren is een moedige vrouw die zelf slechtziend werd als gevolg van deze erfelijke oogziekte. Samen met het Oogfonds en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) roept ze heel Laren en omgeving op om donaties te doen en zo het onderzoek van dr. Wijnholds (LUMC) naar de ziekte van Leber mogelijk te maken, zodat we erfelijke blindheid in de toekomst kunnen voorkomen en genezen.

Lees meer
Lees meer over Ziekte van Leber- maak onderzoek mogelijk!

Dit is wat een persoon ziet met