fbpx

Oogklachten

Ogen zijn erg gevoelig. Oogklachten komen dan ook vaak voor. Sommigen zijn onschuldig; anderen kunnen een belangrijk signaal zijn dat er iets ernstig mis is. In dat geval is het belangrijk om zo spoedig mogelijk uw ogen te laten controleren of uw oogarts te raadplegen.

Alle oogklachten van A tot Z

Oogklacht

Acanthamoeba keratitis

Acanthamoeba keratitis is een ernstige infectie van het hoornvlies (cornea); het bovenste, doorzichtige laagje van het oog. De infectie wordt veroorzaakt door het eencellige micro-organisme acanthamoebe. Deze parasiet komt voor in besmet water.

Lees meer
Lees meer over Acanthamoeba keratitis
Oogklacht

Alarmsymptomen bij bijziendheid

Naast bijziend, is er ook verziend. Bij bijziendheid komen de lichtstralen die het oog binnenvallen voor het netvlies samen, bij verziendheid achter het netvlies. Dit geeft problemen met dichtbij zien, zoals lezen, maar bij oudere mensen ook met verzien.

Lees meer
Lees meer over Alarmsymptomen bij bijziendheid
Oogklacht

Behandeling van bijziendheid

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen myopie, maar er zijn wel mogelijkheden voor het remmen van de lengtegroei van de oogbol.

Lees meer
Lees meer over Behandeling van bijziendheid
Oogklacht

Blefarospasme

Blefarospasme is een neurologisch ziektebeeld. Bij blefarospasmen is de spierspanning in de oogleden te hoog. Letterlijk betekent blefarospasme ‘ooglidsamentrekking’.

Lees meer
Lees meer over Blefarospasme
Oogklacht

Branderige ogen

Veel mensen hebben geregeld last van branderige ogen. Het is een vervelende kwaal, die verschillende oorzaken kan hebben.

Lees meer
Lees meer over Branderige ogen
Oogklacht

Chalazion

Een chalazion is een zwelling in een talgkliertje aan de binnenzijde van het ooglid. Een chalazion bij het oog doet geen pijn. Het voelt als een bobbeltje in het ooglid en wordt daarom ook wel hagel of gerstekorrel genoemd

Lees meer
Lees meer over Chalazion

Dit is wat een persoon ziet met