Oogziektes

Een oogziekte kan iedereen treffen. Zo snel mogelijk behandelen is cruciaal om zoveel mogelijk zicht te behouden. Daarom geeft het Oogfonds informatie over de meest voorkomende oogziektes en oogklachten.

Alle oogziektes

Oogziekte

Adoa

ADOA (autosomale dominante opticusatrofie) is een aandoening waarbij de vezels van de oogzenuw krimpen. Hierdoor wordt de oogzenuw steeds dunner en gaat het gezichtsvermogen gestaag achteruit. ADOA is een zeer zeldzame erfelijke oogziekte.

Lees meer
Lees meer over Adoa
Oogziekte

Albinisme

Albinisme is een erfelijke aandoening waarbij er onvoldoende of geen pigment (melanine) wordt aangemaakt in de ogen en/of de huid en het haar. De kenmerken en klachten zijn per persoon verschillend.

Lees meer
Lees meer over Albinisme
Oogziekte

Azoor

AZOOR is de afkorting van acute zonale occulte perifere retinopathie. Bij AZOOR zijn de lichtgevoelige cellen (staafjes en de kegeltjes) in het netvlies zodanig aangetast dat er een soort blinde vlekken (scotomen) ontstaan.

Lees meer
Lees meer over Azoor
Oogziekte

Bindvliesontsteking

Bij een bindvliesontsteking (conjunctivitis) is het slijmvlies ontstoken dat de binnenkant van uw oogleden en de buitenkant van uw oogbol bedekt. Een bindvliesontsteking van het oog is een veel voorkomende oogklacht.

Lees meer
Lees meer over Bindvliesontsteking
Oogziekte

Charles Bonnet Syndroom

Het Charles Bonnet Syndroom is een aandoening waarbij verstandelijk gezonde mensen dingen zien die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties). Charles Bonnet is geen psychische stoornis. Het is een afwijking in de waarneming.

Lees meer
Lees meer over Charles Bonnet Syndroom
Oogziekte

Choroideremie

Choroideremie is een zeldzame, erfelijke oogaandoening waarbij delen van het netvlies en het vaatvlies (choroidea) afsterven. Mensen met choroideremie worden uiteindelijk blind.

Lees meer
Lees meer over Choroideremie

Dit is wat een persoon ziet met