fbpx

Oogziektes

Een oogziekte kan iedereen treffen. Zo snel mogelijk behandelen is cruciaal om zoveel mogelijk zicht te behouden. Daarom geeft het Oogfonds informatie over de meest voorkomende oogziektes en oogklachten.

Alle oogziektes

Oogziekte

ADOA

ADOA (autosomale dominante opticusatrofie) is een aandoening waarbij de vezels van de oogzenuw krimpen. Hierdoor wordt de oogzenuw steeds dunner en gaat het gezichtsvermogen gestaag achteruit. ADOA is een zeer zeldzame erfelijke oogziekte.

Lees meer
Lees meer over ADOA
Oogziekte

Albinisme

Albinisme is een erfelijke aandoening waarbij er onvoldoende of geen pigment (melanine) wordt aangemaakt in de ogen en/of de huid en het haar. De kenmerken en klachten zijn per persoon verschillend.

Lees meer
Lees meer over Albinisme
Oogziekte

Amslertest

Ziet u vervormde beelden? De Amsler test is bedoeld om vroegtijdig symptomen van maculadegeneratie op te sporen en is gemakkelijk zelf uit te voeren. Test ieder oog afzonderlijk.

Lees meer
Lees meer over Amslertest
Oogziekte

Azoor

AZOOR is de afkorting van acute zonale occulte perifere retinopathie. Bij AZOOR zijn de lichtgevoelige cellen (staafjes en de kegeltjes) in het netvlies zodanig aangetast dat er een soort blinde vlekken (scotomen) ontstaan.

Lees meer
Lees meer over Azoor
Oogziekte

Behandeling netvliesloslating

De behandeling van een netvliesloslating is altijd uit een operatie. Er zijn verschillende manieren om het losgelaten netvlies te opereren.

Lees meer
Lees meer over Behandeling netvliesloslating
Oogziekte

Behandeling van een oogontsteking

Een oogontsteking gaat vaak vanzelf over of is zelf te behandelen. Bij een trage genezing raadpleeg dan uw huisarts.

Lees meer
Lees meer over Behandeling van een oogontsteking

Dit is wat een persoon ziet met