Glaucoomonderzoek

Terug

Wetenschappelijk onderzoek naar glaucoom

In de afgelopen jaren hebben de donateurs van het Oogfonds in samenwerking met het Glaucoomfonds veelbelovend wetenschappelijk onderzoek mogelijk gemaakt. De diagnose en behandeling van glaucoom is dankzij dat onderzoek de laatste tientallen jaren verbeterd. Helaas zijn we er nog niet. Dr. Hans Lemij van Het Oogziekenhuis Rotterdam vertelt hoe het er op dit moment voor staat, wat we de komende jaren kunnen verwachten en wat jij daarin kan betekenen.

Lemij: “Op dit moment zijn er in Nederland 15.000 mensen die op termijn aan beide ogen blind worden door glaucoom, 35.000 zullen blind worden aan één oog en 150.000 in meer of mindere mate visueel beperkt. Het grootste probleem is dat de helft van de mensen met glaucoom niet weet dat ze deze oogaandoening hebben. Dat moet veranderen, want glaucoom is bijna altijd goed te behandelen.”

Behandeling

Er zijn al veel resultaten geboekt omtrent de behandeling van Glaucoom. Zo zijn er steeds meer nieuwe medicijnen (oogdruppels) gekomen. Lemij: “Ook kan er geopereerd worden, waarbij bijvoorbeeld een buisje wordt geplaatst. Helaas kunnen er op de lange termijn problemen ontstaan. Dus blijven we zoeken, met het uiteindelijke doel een operatietechniek te vinden die volledig veilig is en waarmee we een prachtige oogdrukdaling bereiken. We hebben daarvoor nog veel onderzoek te doen.”

Mobieltje

Lemij heeft ook een droom. “Omdat er zoveel mensen met glaucoom rondlopen die dat nog niet weten, wil ik toe naar kunstmatige intelligentie gekoppeld aan een oogcamera die glaucoom kan opsporen. Uiteindelijk is mijn doel dat je telefoon kan vertellen of je glaucoom of een andere oogziekte hebt.”

Donateurs hard nodig

Een mooie toekomstdroom, maar het is nog niet zover. Er is eerst nog veel hoognodig wetenschappelijk onderzoek dat momenteel ligt te wachten op financiering. In mei gaan we samen met het Glaucoomfonds beslissen welke onderzoeken dit jaar kunnen worden gefinancierd. Hoe meer financiële steun we tot die tijd krijgen, hoe meer onderzoek er gedaan kan worden. Laten we daar met z’n allen de schouders onder zetten!

Gefinancierd glaucoomonderzoek

Een voorbeeld van een glaucoomonderzoek dat is gefinancierd in 2018:
Glaucoom op een chip Maastricht UMC+ | Door het ontwikkelen van een realistisch glaucoommodel kunnen nieuwe behandelingen en persoonlijke behandelplannen ontwikkeld worden.