fbpx
Lopend

Glaucoom in de darmen

Darmen glaucoom-patiënten

Door eerder onderzoek weten we steeds meer over deze oogziekte, onder andere dat voeding en vitamines mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van glaucoom. Met dit nieuwe onderzoek gaan we onderzoeken hoe de darmflora (het microbioom) van glaucoom-patiënten verandert ten opzichte van mensen zonder glaucoom. Met als doel om inzicht te krijgen in het ontstaan van deze oogaandoening. Aan de hand daarvan en in combinatie met glaucoom-op-een-chip worden behandelmethodes beschikbaar die verder gaan dan de huidige symptoombestrijding.

Onderzoek

Met dit specifieke onderzoek worden veranderingen in de darmflora van glaucoom-patiënten bestudeerd. In de dikke darm bevindt zich het micobioom en dat bestaat uit miljarden bacteriën, schimmels en gisten. Het microbioom geeft ons zeer veel informatie over voeding, vitamines en het afweersysteem. Door veranderingen in het microbioom vast te leggen en te begrijpen, krijgen we inzicht in de achterliggende mechanismes bij het ontstaan van glaucoom.

Is de oogziekte glaucoom positief te beïnvloeden via onze darmen?

Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder glaucoom- en niet glaucoom-patiënten. En is essentieel voor zowel screening (ontdekken dat iemand glaucoom heeft) als ook voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische mogelijkheden voor glaucoom.

Zou de oogziekte glaucoom in de darmen beginnen? Dit onderzoek gaat een schat aan informatie opleveren welke onderzoekers kunnen inzetten in onze zoektocht naar het behandelen van glaucoom.

Dit is wat een persoon ziet met