fbpx

Mieps Fontein Prijs 2024

Het Oogfonds heeft hoofdonderzoekers die gepromoveerd zijn of promoveren in 2024 uitgenodigd om hun onderzoeksopzet in te sturen voor de Oogfonds Mieps Fontein Prijs. Met deze prijs wil het Oogfonds onderzoekers stimuleren om baanbrekend onderzoek te doen binnen de oogheelkunde. De winnaar van de Oogfonds Mieps Fontein Prijs ontvangt een bedrag van € 50.000 voor financiering van het onderzoek. Op donderdag 17 oktober, de geboortedag van Mieps Fontein, maakt de jury de winnaar bekend.

De prijs is vernoemd naar Mieps Fontein, een bijzondere vrouw die zich met hart en ziel heeft ingezet voor blinden en slechtzienden. Zij overleed in 2021, op 90-jarige leeftijd. Het Oogfonds ontving een grote nalatenschap van Mieps Fontein. Daardoor kan het Oogfonds aanzienlijk meer wetenschappelijk onderzoek financieren. Uit dankbaarheid riep het Oogfonds de Mieps Fontein Prijs in het leven.

Mieps Fontein: een bijzondere ervaringsdeskundige

Mieps Fontein wist uit ervaring welke impact slechtziendheid en blindheid kan hebben op iemands leven.

 • Lees Meer

  Mieps Fontein werd blind geboren in Rotterdam in 1931. Ondanks haar visuele beperkingen ging Mieps naar een reguliere kleuterschool en lagere school waar ze braille leerde. Daarna ging ze naar het gymnasium; met behulp van een schrijfmachine kon ze haar huiswerk maken.

  Ze ging studeren in Amsterdam en woonde in een meisjeshuis. Na haar studie ging Mieps werken; ze heeft veel vrijwilligerswerk gedaan – meestal voor organisaties die zich inzetten voor blinden en slechtzienden. Daarvoor heeft ze veel erkenning gekregen waaronder de koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mieps hechtte er grote waarde aan om zo ‘normaal’ mogelijk te leven en een bijdrage te leveren aan de samenleving.

  Mieps Fontein wist uit ervaring welke impact slechtziendheid en blindheid kan hebben op iemands leven. Tijdens haar leven besloot Mieps Fontein het Oogfonds op te nemen in haar testament. Omdat het Oogfonds haar hiervoor zeer erkentelijk is, de familie er waarde aan hecht om de nagedachtenis aan ‘tante Mieps’ levend te houden én omdat de omvang van de nalatenschap het toelaat, besloot het Oogfonds in overleg met de familie de Oogfonds Mieps Fontein Prijs in het leven te roepen. Dit jaar is de prijs voor een ambitieuze hoofdonderzoeker.

Voor wie

Je staat aan het begin van je wetenschappelijke carrière én je bent gepromoveerd of promoveert in 2024.

Voorwaarden

 • Je onderzoek gaat binnen een jaar na toekenning van start.
 • Je werkt op verschillende momenten tijdens je onderzoek mee aan de communicatie richting de achterban van het Oogfonds.

Indiening onderzoeksopzet

De datum voor het indienen van een onderzoek om zo in aanmerking te komen voor de Oogfonds Mieps Fontein Prijs is zondag 18 augustus.

Download hier het aanvraagformulier voor de Mieps Fontein prijs 2024 ⮕ Download

Winnaar 2023

Het Oogfonds heeft op 17 oktober, de geboortedag van Mieps Fontein, de Mieps Fontein prijs uitgereikt aan Joëlle Vergroesen.

Hiermee heeft Joëlle €50.000,- gewonnen. Het bedrag zal worden besteed aan het onderzoek Natuurlijke oogbescherming: Butyraat en voeding voor Glaucoompreventie.

De 3 genomineerden waren:

    • Sarah Janssen
    • Rogier Nell
    • Joëlle Vergroesen

Contact

M: Yvon Jansen 06 – 82 84 27 27
E: miepsfonteinprijs@oogfonds.nl

 • Winnaar 2022: Stichting Vier het Leven ➡️

  Met deze prijs kan Stichting Vier het Leven nog meer ouderen met een visuele beperking begeleiden naar een avond of middag uit. “Deze inzending draagt bij aan meerdere facetten die Mieps zo belangrijk vond”, licht Aletta IJssel de Schepper- Fontein de jurykeuze toe. “Het initiatief heeft een groot bereik, draagt positief bij aan de kwaliteit van leven en helpt deze ouderen om een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Dit is wat een persoon ziet met