Tijdens de televisie-uitzending van De Nalatenschap op SBS6 (19 november 16:30) vertelde Anneke Weststrate haar verhaal. Zij ontwikkelde op jonge leeftijd hoge myopie, ook wel ernstige bijziendheid genoemd. Inmiddels hebben haar ogen een sterkte van -14 en is er ook glaucoom bij haar vastgesteld. Zonder behandeling leidt glaucoom tot blijvend zichtverlies of zelfs blindheid. De volledige uitzending is terug te kijken via Kijk.nl.
Bekijk uitzending
Waarom wetenschappelijk onderzoek hard nodig is
Tijdens de uitzending van De Nalatenschap komt dr. Hans Lemij van het Oogziekenhuis Rotterdam ook aan het woord. Hij doet onderzoek naar het eerder opsporen van glaucoom. In Nederland hebben ruim 150.000 mensen glaucoom, maar slechts de helft van hen weet dit. Wanneer je klachten krijgt ben je vaak te laat voor een behandeling en loop je een groot risico om (deels) blind te worden.
Voor het vroegtijdig opsporen van glaucoom wilde dokter Lemij van het Oogziekenhuis Rotterdam kunstmatige intelligentie (AI) inzetten bij de analyse van fundusfoto’s. Een Chinese AI-ontwikkelaar lukte het om software te schrijven die, op basis van de fundusfoto, 85% van de glaucoom-patiënten kon opsporen.
Het Oogfonds financierde het glaucoom onderzoek van dr. Lemij. U hoort er alles over in het televisieprogramma De Nalatenschap.
Meer weten over Schenken & Nalaten? Ontvang ons gratis magazine ‘Oog voor de toekomst’
Vraag aan