fbpx

Sterretjes zien

Meestal heeft sterretjes zien te maken met een vorm van migraine. Het gaat dan om lichtverschijnselen in de vorm van sterretjes of gekartelde lijnen. De sterretjes breiden zich meestal langzaam uit en kunnen verschillende kleuren aannemen (gekleurde vlekken). Vaak treedt het in beide ogen tegelijk op. Soms gaat het samen met een vervormd beeld in beide ogen. De klachten kunnen wel een half uur duren.

De migraine kan zich op verschillende manieren uiten. Mensen kunnen zich onwel voelen tijdens of na het zien van sterretjes. Ook kan na het zien van vlekken en sterretjes hoofdpijn opkomen, maar dit hoeft niet. Sterretjes zien kan ook een voorbode zijn van een zware migraineaanval met heftige hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Vlekken zien

Vaak zijn vlekjes, die mensen in of voor hun oog zien bewegen, het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht vult de ruimte tussen de ooglens en het netvlies. Het is een heldere gelei die normaal gesproken het licht ongehinderd doorlaat. Als het glasvocht troebel wordt, kan dit schaduw op het netvlies geven. Dit is zichtbaar als vlekken.

De vlekken kunnen verschillend van vorm zijn: puntjes, cirkels, draden, slierten, spinragjes. De vlekjes zweven en bewegen bij het draaien van de ogen mee. Daarom worden ze ook wel mouches volantes (vliegende muggen) genoemd. Vooral tegen een lichte achtergrond vallen de vlekjes op. Niet alle mensen met glasvochttroebelingen zien vlekken.

De meest voorkomende oorzaak van glasvochttroebelingen is veroudering. Met andere woorden: het zien van vlekjes is een heel normaal ouderdomsverschijnsel. Bij oudere mensen verdicht het glasvocht of ontstaan klonteringen. Bijziende mensen hebben hier eerder last van. Het zien van vlekjes is hinderlijk, maar kan meestal geen kwaad. Na verloop van tijd worden de vlekjes vaak kleiner en geven minder hinder.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

Ontvang de brochure GRATIS

Flitsen in het oog

Het plotseling zien van vlekken kan gepaard gaan met flitsen in het oog. Deze flitsen worden vaak omschreven als een TL-lamp die aan- en uitgaat of als bliksemschichten. De combinatie van vlekjes en lichtflitsen treedt meestal op als het glasvocht vrij plotseling krimpt. Het inkrimpende glasvocht trekt zichzelf dan los van het netvlies. Dit heet glasvochtloslating. Ook glasvochtloslating is een normaal ouderdomsverschijnsel. Meestal kan een glasvochtloslating geen kwaad, maar soms ontstaat er tijdens de loslating een scheurtje in het netvlies. Er kan dan vocht achter het netvlies komen, waardoor het loslaat. Een netvliesloslating moet snel worden behandeld. Daarom is het belangrijk om binnen 24 uur naar de dokter te gaan als er plotseling klachten van vlekjes en flitsen ontstaan of als deze klachten in korte tijd erger worden. De oogarts zal het hele oog onderzoeken om de oorzaak van de vlekken en flitsen te achterhalen.

Andere oorzaken van sterretjes en vlekjes zien

Bewegende vlekjes kunnen ook ontstaan bij een inwendige oogontsteking (uveïtis). Het zien van vlekjes gaat dan samen met andere klachten, zoals pijn, roodheid van het oog, gevoeligheid voor licht en slechter zicht. Ook bloed in het glasvocht kan de oorzaak zijn van het zien van vlekjes. De klachten ontstaan dan in korte tijd en worden snel erger. Naast het zien van puntvormige vlekjes en slierten, wordt ook het zicht waziger. Een glasvochtbloeding kan optreden bij ernstige beschadiging van het netvlies door diabetes of bij een netvliesscheur. Lang achter de computer werken, lang lezen of lang televisie kijken, is vermoeiend voor de ogen. We noemen deze vermoeidheid visuele vermoeidheid. Ook overhangende oogleden, slaapgebrek, een droge omgeving en allergieën kunnen visuele vermoeidheid veroorzaken. Visuele vermoeidheid kan vele klachten geven, waaronder sterretjes en vlekjes zien. De vlekjes die ontstaan door vermoeidheid veranderen continu van plek. Dit in tegenstelling tot vlekjes die ontstaan door een oogaandoening. Die blijven altijd op dezelfde plek.

Dit is wat een persoon ziet met