fbpx

Hoe werkt oogonderzoek?

Medisch-wetenschappelijk oogonderzoek vormt de basis van de zoektocht naar meer kennis over oogziektes, betere behandelingen en het behoud van zicht. Het Oogfonds heeft een inhoudelijk programma om zoveel mogelijk onderzoek mogelijk te maken. Dit gebeurt in nauw overleg met andere fondsen, medische experts en mensen uit de doelgroep. We willen dat het geld van onze donateurs, sponsoren en fondsen op de béste plek terechtkomt, zodat eenieder kan blijven zien wat het leven mooi maakt!

In 2021 heeft een verkenning plaatsgevonden met als doel meer inzicht te krijgen in de thema’s die leven binnen de wetenschappelijke onderzoeksinstituten en patiëntenverenigingen. De verschillende thema’s zijn als volgt:

Kwaliteit van leven van mensen met een oogaandoening

Leven met een oogprobleem heeft impact! Op welke manier kan de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk blijven?

 

Levensstijl & Voeding

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leefstijl en voeding een grotere invloed hebben op de ooggezondheid heeft dan we tot nu toe wisten.

 

Afweersysteem & Biomarkers

De rol van ons afweersysteem binnen de oogheelkunde is veel groter dan gedacht. Daarnaast vertelt ons bloed ons ook heel veel over de conditie van onze ogen.

 

Translationeel onderzoek

Deze onderzoeken vertalen de resultaten van fundamenteel onderzoek naar de praktijk de brug tussen het laboratorium en de patiënt.

 

Humane meetmodellen

In deze meetmodellen wordt de mens als uitgangspunt genomen en worden testen uitgevoerd op menselijk materiaal.

 

Regeneratieve geneeskunde

Deze onderzoeken zijn erop gericht nieuwe behandelingen te ontwikkelen die slim gebruikmaken van het zelf herstellende vermogen van het lichaam, zoals stamceltherapie en gentherapie.

 

Kinderoogheelkunde

In Nederland zijn er tussen de 2500 en 3000 kinderen blind of slechtziend. En deze kinderen hebben nog een heel leven voor zich. Wetenschappelijk oogonderzoek is nodig om de kwaliteit van leven te verhogen.

oogarts nomdo jansonius

Het huidige onderzoek waar ik met mijn team aan werk duurt ongeveer 18 maanden.

Er worden gegevens van meer dan 2.000 glaucoompatiënten bij betrokken. Het zorgt er hopelijk voor dat minder mensen blind worden door glaucoom.

Prof. dr. Nomdo Jansonius UMCG

Dit is wat een persoon ziet met