fbpx

Fuchs dystrofie

Fuchs dystrofie is het sneller afnemen van de cellen van het binnenste laagje (endotheel) van het hoornvlies (cornea) dan normaal. Ook kan de vorm van de endotheelcellen veranderen. De endotheelcellen van het hoornvlies hebben een belangrijke functie. Ze pompen het water uit het hoornvlies, zodat het hoornvlies dun en doorzichtig blijft. Neemt het aantal epitheelcellen te veel af, dan vermindert de pompfunctie. Daardoor hoopt het vocht zich op en wordt het hoornvlies geleidelijk aan troebel.

Deze oogziekte staat bekend onder meerdere namen: hoornvliesdystrofie van Fuchs, Fuchs endotheeldystrofie en ziekte van Fuchs. De aandoening komt meestal aan beide ogen voor en het zicht verslechtert langzaam. Het is een dominant erfelijke ziekte wat betekent dat één van de ouders deze aandoening ook heeft en dat deze vaker voorkomt bij broers/zussen en kinderen. Vrouwen krijgen er vaker mee te maken dan mannen. De diagnose wordt over het algemeen gesteld bij mensen tussen de vijftig en zestig jaar. Heel soms openbaart deze oogziekte zich op jonge leeftijd. Ook kan hoornvliesdystrofie van Fuchs veroorzaakt worden door een beschadiging bij een oogoperatie, een ongeluk of een infectie van het hoornvlies of de iris.

Onderzoek Fuchs dystrofie Lopend

Op weg naar een RNA-therapie voor Fuchs dystrofie

Bij Fuchs dystrofie vertroebelt je hoornvlies. Meestal door een DNA-fout. Er bestaat een techniek waarmee je zo’n fout buiten spel zet, door hem af te plakken met een soort ‘pleister’. De vraag is: kan dit ook in het hoornvlies? Radboudumc, MERLN Instituut en University Eye Clinic Maastricht zoeken dit uit.

Lees meer
Lees meer over Op weg naar een RNA-therapie voor Fuchs dystrofie
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier gratis de brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Vraag direct aan
Iris

Loopt u risico op fuchs dystrofie of een andere oogaandoening?

Start nu de Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met