Nationale Rapportage Oogzorg 2018

Terug

Cijfers over het aantal slechtzienden en blinden in Nederland variëren van 50.000 tot wel 477.000. Maar hoeveel zijn het er nu echt? Duidelijke cijfers zorgen ervoor dat belangrijke beslissingen rondom zorg beter genomen worden en dat oogzorg nadrukkelijker op de agenda wordt gezet.

Zicht op ogen

Reden voor het Oogfonds en Specsavers om gezamenlijk de Nationale Rapportage Oogzorg 2018 te lanceren. Deze cijfermatige onderbouwing van de oogzorg in Nederland bevat een aantal belangrijke conclusies. Zo is het aantal slechtzienden en blinden de afgelopen decennia gestegen en zal dit komende jaren blijven stijgen. Als we niet ingrijpen, zal dit grote gevolgen hebben. Voor de mensen die getroffen worden én voor de samenleving.

Samen roepen we publiek, patiënten, professionals uit de oogzorg, beleidsmakers, politici en verzekeraars daarom op om in beweging te komen. De oogzorg is de zorg van en voor iedereen. Laten we samen werken aan een zichtbaar betere toekomst!

Download de Nationale Rapportage Oogzorg 2018


In deze video gaan Oogfonds-directeur Edith Mulder en Remko Berkel, directeur van Specsavers, in op de belangrijkste uitkomsten van de Nationale Rapportage Oogzorg 2018.

Oogarts aan het woord

Er is een flinke reorganisatie nodig om ervoor te zorgen dat de druk op oogartsen verlaagd wordt en iedereen toch gegarandeerd blijft van de beste oogzorg dicht bij huis.

Prof. dr. Gré Luyten over de Nationale Rapportage Oogzorg

Nel verloor haar oog door een melanoom

Mijn opticien adviseerde me om een second opinion aan te vragen, hij vond de eerste testresultaten maar vreemd. Ik heb hem altijd beschouwd als mijn redder in nood, en misschien ook wel van mijn leven.

Het ervaringsverhaal van Nel

Frederike kreeg diabetische retinopathie

Als ik niet zo goed had opgelet, was ik nu blind geweest. Iedereen die diabetes heeft, mag geen enkele controle overslaan. Zodra je iets merkt, weet je dat het te laat is.

Frederike's ervaringsverhaal

Louise werd slechtziend door glaucoom

Glaucoom is erfelijk, dus had ik maar eerder geweten dat mijn oom er al 25 jaar mee rondliep. Mijn kinderen druk ik op het hart: let op! Laat je testen.

Louise's ervaringsverhaal

Tips voor gezonde ogen

  • Laat om de twee jaar je ogen testen
  • Ken de signalen van een oogziekte
  • Eet gezond en beweeg voldoende
  • Bescherm je ogen tegen UV-straling
  • Rook niet
  • Volg het advies van de opticien voor het gebruik van contactlenzen

Meer informatie