10 juli 2018

Oogcongres 2018: innovatie & communicatie

Op zaterdag 10 november 2018 vindt in Utrecht de derde editie van het Oogcongres plaats. Iedereen kan zich hier laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de oogzorg. Het congres is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Vorig jaar lieten bijna zeshonderd bezoekers zich door deskundigen bijpraten over de belangrijkste ontwikkelingen in de oogzorg. Vanwege het grote succes van de vorige edities, organiseren we in november voor de derde keer deze laagdrempelige en informatieve dag. Samen met de oogpatiëntenverenigingen en oogwetenschappers hebben we een gevarieerd programma samengesteld voor iedereen met een oogaandoening of belangstelling voor dit onderwerp.”

Communiceren met de oogarts

Hoe krijg je bij de oogarts de informatie die je nodig hebt? En hoe uit je je zorgen? Dr. Tessa Charldorp is onderzoeker en docent Taal & Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar lezing ‘Communiceren met de oogspecialist’ illustreert zij aan de hand van audiofragmenten wat de wetenschappelijke methode conversatieanalyse kan bijdragen aan onze kennis over hoe we gesprekken voeren en hoe we binnen gesprekken dingen voor elkaar krijgen.

Ontwikkelingen in de oogzorg

Aansluitend vertellen drie sprekers over innovaties in de oogzorg: prof. dr. Pieter Roelfsema trapt af en vertelt over de ontwikkeling van een hersenschorsprothese voor blinden; drs. Koorosh Faridpooya praat het publiek bij over 's werelds eerste chirurgische oogrobot met intra-oculaire OCT-sensor en dr. Andries van der Meer gaat in op de nieuwe kweekmodellen voor biomedisch onderzoek en medicijnontwikkeling. De middag bestaat uit twee blokken met verschillende sessies op het gebied van glaucoom, maculadegeneratie, uveitis, het netvlies, het hoornvlies en zien met één oog.

Aanmelden

Het Oogcongres vindt plaats op zaterdag 10 november 2018 in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht. Deelnemers dienen zich van tevoren in te schrijven via www.oogcongres.nl. Een toegangskaart kost 20 euro. Leden van de organiserende patiëntenverenigingen ontvangen 5 euro korting.