Mobiel met Picnic-app
14 juni 2017

Picnic wil apps toegankelijker maken voor slechtzienden

Mobiele telefoonapplicaties zijn nog lang niet altijd geschikt voor gebruikers met een visuele beperking en het is hoog tijd dat dit gaat veranderen, vindt online supermarkt Picnic. Om aandacht te vragen voor dit groeiende maatschappelijk probleem organiseert de websuper op 21 juni, tijdens de nationale actie Blind voor 1 Dag  van het Oogfonds, een workshop voor app-ontwikkelaars.

Tijdens de bijeenkomst zullen de applicatiebouwers ideeën uitwisselen om zo hun applicaties beter geschikt te maken voor mensen met een visuele beperking. Uit onderzoek van Accessibility, een stichting die bedrijven en overheden helpt bij het toegankelijker maken van websites en apps, blijkt dat de toegankelijkheid van apps op telefoons en tablets nog altijd onder de maat is en dat er vaak geen rekening wordt gehouden met de specifieke wensen van blinden en slechtzienden.

Picnic kreeg hulp bij ontwikkeling app

Picnic verbeterde vorig jaar zelf zijn app: “We werden gebeld door een klant met een visuele beperking die graag bij Picnic wilde bestellen, maar er soms moeite mee had, omdat deze heel visueel is ingesteld. We hebben de klant uitgenodigd om samen met onze specialisten mee te denken over nieuwe functionaliteiten en dat heeft geresulteerd in een app die veel beter werkt voor blinden en slechtzienden”, aldus Lars Lockefeer, die bij Picnic de app ontwikkelt.

“Ons hele leven wordt inmiddels compleet beheerst door de mobiele telefoon en de applicaties daarop. Of het nu gaat om het bestellen van boodschappen of een taxi, het volgen van het nieuws of het regelen van de klimaatbeheersing in ons huis”, vervolgt Lockefeer. “Het is dan ook gek dat er bij de ontwikkeling van applicaties nog maar mondjesmaat rekening wordt gehouden met de groep blinden en slechtzienden. Om hier wat aan te doen vragen we applicatieontwikkelaars om op 21 juni naar Chateau Amsterdam te komen en mee te denken over oplossingen. Deelname is gratis en Picnic biedt na afloop een borrel aan. Deelnemers wordt in ruil gevraagd een donatie te doen aan research voor oogziekten.”

Meer informatie en aanmelden