Duo-portretten MIJN geZICHT

MIJN geZICHT

Terug

Murk Schaafsma bracht een bijzondere fotoserie tot stand: MIJN geZICHT. Voor dit project maakte hij portretfoto’s, besprak met de geportretteerden wat zij zien en vervolgens verbeeldde hij hun zicht. Helder, integer en aangrijpend.

Murk: “Deze tentoonstelling staat vol positieve mensen. Mensen met oogaandoeningen, mensen die slecht tot (heel) weinig zien. Mensen waar ik begrip voor wil. Ik wil laten zien wat ze zien en wat ze niet zien. Gewone mensen zoals jij en ik, die je op straat tegenkomt en waar je zo op het eerste oog niets aan ziet.”

In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind. De komende jaren zal dit aantal, mede door de vergrijzing, de toename van het aantal mensen met diabetes en de toename van hoge myopie (bijziendheid) explosief stijgen. De verwachting is, dat binnen tien jaar het aantal mensen in Nederland met een oogaandoening of oogziekte is verdubbeld.

Edith Mulder

‘‘Ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat ik zijn eerste foto’s zag. Het was liefde op het eerste gezicht. Voor mij lagen antwoorden op de meest gestelde vraag: "Wat zie je?"’’ Edith Mulder, directeur van het Oogfonds

Dialoog

De foto’s laten zien dat twee mensen met dezelfde aandoening een compleet andere zichtervaring kunnen hebben. Het zijn beelden die aanzetten tot een dialoog tussen mensen met een visuele beperking en hun omgeving. Het zijn ook beelden die mensen bewust maken waarom het zo belangrijk is acht te slaan op alarmsignalen. En zij onderstrepen het belang van meer wetenschappelijk onderzoek en goede voorlichting.

Tentoonstelling

Op initiatief van het Oogfonds zijn de twintig portretten opgenomen in een tentoonstelling en een boek. De tentoonstelling toert langs ziekenhuizen in Nederland. Wilt u meer informatie over de tentoonstelling en de mogelijkheid het in uw ziekenhuis te plaatsen, neemt u dan gerust contact met Petra de Wal op via 030-2545711 of p.dewal@oogfonds.nl.

Fotoboek

Heeft u interesse om het fotoboek MIJN geZICHT te ontvangen? Het boek wordt ter beschikking gesteld bij een éénmalige donatie van minimaal €50 aan het Oogfonds. Neem hiervoor contact op met Petra de Wal op p.dewal@oogfonds.nl.

Agenda MIJN geZICHT

Bekijk hier waar en wanneer u de expositie MIJN geZICHT kunt bezichtigen:

  • 18 november 2017, Oogcongres in Utrecht
  • 20 t/m 27 november 2017, Bravis ziekenhuis, Roosendaal
  • 27 november t/m 4 december 2017, Bravis Ziekenhuis, Bergen op Zoom
  • 4 december t/m 11 december, Spaarne Gasthuis, Haarlem Zuid

Reeds bezocht

  • 12 t/m 17 september 2017, HagaZiekenhuis, Leyweg 275, Den Haag 
  • 19 t/m 23 september 2017, 50PlusBeurs, Jaarbeurs Utrecht
  • 13 t/m 17 november 2017, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk

MIJN geZICHT wordt mogelijk gemaakt door Koninklijke Visio, Stichting Bartiméus, Stichting Blindenhulp, Gelderse Blinden Stichting, Stichting Blinden-Penning, Stichting Rotterdamse Blindenbelangen, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Katholieke Stichting voor Blinden & Slechtzienden, Stichting Licht en Liefde, Dr. C.J. Vaillant fonds, Bayer en Dedicon. Ontwerp: Vandatsoortdingen