Baby kijkt op mobiele telefoon

Wat is de invloed van mobiele telefoons op bijziendheid?

Terug

Erasmus Medisch Centrum  |  Prof. dr. Caroline Klaver

In de afgelopen 30 jaar is het aantal bijziende jongeren in Europa verdubbeld. Een groot probleem. Want kinderen met een hoge brilsterkte hebben later een sterk verhoogde kans om ernstig slechtziend of blind te worden door een oogziekte.

Uit eerder onderzoek bleek dat lang dichtbij kijken het risico op bijziendheid sterk verhoogt. En dat veel buiten zijn bijziendheid juist afremt. Eén zeer belangrijke vraag is nog niet beantwoord:

Draagt het toegenomen gebruik van mobiele telefoons en andere digitale schermen extra bij aan de bijziendheidsepidemie?

Smartphone en tablets hebben de afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen. Nagenoeg alle kinderen krijgen voor ze elf jaar oud zijn hun eerste smartphone. Rond de tien á twaalf jaar kijken ze gemiddeld 6 uur per dag op een scherm. Op de middelbare school neemt dit zelfs toe tot 9 uur. En in de tussentijd rijst het aantal bijziende kinderen de pan uit.

Meer kennis is nodig om deze stille epidemie een halt toe te roepen. Met de resultaten van dit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam kunnen we binnen drie jaar een advies ontwikkelen over gezond gebruik van smartphones om bijziendheid af te remmen.