Tijd voor MAX: aandacht voor oogaandoeningen
De gezondheid van onze ogen én het werk van het Oogfonds stond dinsdag 24 januari centraal in een speciale uitzending van Tijd voor MAX. Te gast was onder anderen schrijver Ronald Giphart, die vertelde over zijn erfelijke oogaandoening maculadegeneratie. Ook waren vooraanstaande artsen aan het woord over baanbrekend onderzoek.
Uitzending gemist?: kijk het hier terug via NPOstart.
Meer over de uitzending:
Er zijn in ons land 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. In werkelijkheid zijn dit er nog veel meer, maar veel mensen hebben niet door dat er wat ergs aan de hand is met hun ogen. Dat komt doordat veel oogaandoeningen geleidelijk ontstaan. Er zijn nu al meer dan 300.000 Nederlanders slechtziend of blind. Dat aantal stijgt explosief, terwijl het in vijftig procent van de gevallen te voorkomen is door op tijd je ogen te laten controleren.
Bij Tijd voor MAX schuift schrijver en Oogfonds-ambassadeur Ronald Giphart aan. Hij heeft de erfelijke oogziekte maculadegeneratie en de kans bestaat dat zijn ogen hem in de steek gaan laten. Ook komt het verhaal van Jan-Jaap (48) aan bod, die als gevolg van de erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa nagenoeg blind is. Genetisch onderzoek biedt steeds meer mogelijkheden om in de toekomst iets aan deze oogaandoening te doen. Jan-Jaap hoopt zeer dat deze wetenschappelijke inzichten op tijd komen voor zijn dochtertje. Zij is drager en maakt grote kans ook Retinitis Pigmentosa te ontwikkelen.
Verder het verhaal van Gea (56) die glaucoom heeft, één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. Ze ziet met één oog nagenoeg niets meer, bij het andere oog is haar gezichtsveld beperkt. Glaucoom is de grootste blindmaker, circa 100.000 mensen hebben het. Minstens nog eens 100.000 mensen hebben het ook, zonder het te weten. Glaucoom ontstaat namelijk heel geleidelijk, in het begin zijn er nauwelijks klachten. De oogaandoening is te behandelen mits je er op tijd bij bent, want de ontstane schade is onomkeerbaar.