fbpx
Lopend

Myopieonderzoek

Myopie onderzoek is wetenschappelijk oogonderzoek gericht op de oorzaak, risico’s en gevolgen van bijziendheid. Bijziendheid (myopie) is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. Bij myopie valt het beeld vóór het netvlies in plaats van erop en daardoor is het onscherp.

Dichtbij kijken

Al in de negentiende eeuw werd opgemerkt dat bijziendheid vaker voorkwam bij kinderen uit de hogere klassen van de samenleving. Het duurde nog een eeuw voordat er een verband gelegd werd tussen verstedelijking, opleidingsniveau en myopie. Begin deze eeuw is het verband ook wetenschappelijk vastgesteld. Veel dichtbij kijken in de kindertijd, zoals bij schoolwerk, verergert bijziendheid.

Buitenlicht

Ook werd er in de vorige eeuw al een link gelegd tussen de hoeveelheid buitenlicht waaraan kinderen werden blootgesteld en de ontwikkeling van bijziendheid. De oplossing die werd aangedragen was een jaar niet naar school en ‘kuren’ in de buitenlucht. Dit werd ook toen al als onethisch en zeer onpraktisch beschouwd. Maar het verband tussen buitenlicht en de ontwikkeling van myope ogen is begin deze eeuw wel vastgesteld. De aanmaak van dopamine in het netvlies wordt beïnvloed door buitenlicht en dit remt de groei van het oog. Wanneer kinderen minimaal twee uur per dag buiten zijn, vermindert dit de progressie van bijziendheid.

Erfelijkheid

Myopie is een erfelijke aandoening en kinderen met ouders die bijziend zijn hebben meer kans om zelf ook bijziend te worden. Het is niet zo dat alle kinderen van myope ouders zelf ook myopie ontwikkelen. Er zijn meer dan 150 genen gevonden die mogelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van bijziendheid. Dit verklaart echter niet de enorme toename van bijziendheid onder de jeugd. Levensstijl heeft veel invloed en de combinatie maakt of een kind in de categorie ‘hoge myopie’ uitkomt. Maar hoe dit mechanisme precies werkt is nog niet volledig ontrafeld.

Myopieonderzoek door de jaren heen 

  • 1935 Levensstijl 

    Al in 1935 verscheen er een (Engels) artikel over de prognoses, voorkoming en behandeling van myopie. De auteur beschreef toen al de risico’s van veel dichtbij kijken en (te) weinig buitenlicht. Ook werden in hetzelfde artikel het verhoogde risico op myope maculadegeneratie, glaucoom en netvliesloslating beschreven.

  • 1971 Atropine

    De eerste melding van het gebruik van atropine als behandeling voor myopie stamt uit 1868. Sinds 50 jaar wordt het gebruik wetenschappelijk toegepast en onderzocht. Er zijn wereldwijd meerdere studies uitgevoerd om te achterhalen wat de beste dosering is. Hierover is nog geen sluitend antwoord te geven en daarom start in 2022 de MAD-studie van het ErasmusMC.

  • 2002 Generation R

    Dit grootschalige bevolkingsonderzoek in Rotterdam volgt de ontwikkeling van ongeveer 7.000 kinderen (inmiddels volwassenen), geboren tussen 2002 en 2006. Centraal staan de groei, ontwikkeling en gezondheid van deze kinderen, waaronder de gezondheid van de ogen en de ontwikkeling van myopie. Hieruit zijn vele inzichten gekomen over de ontwikkeling van myopie waaronder de 20-20-2 leefregel.

  • 2019 Smartphones

    Lezen is op dit moment de grootste oorzaak van myopie, maar deze positie wordt langzaam ingenomen door het vele gebruik van smartphones en tablets. Was het voorheen nog uitsluitend voor educatief gebruik, nu zijn kinderen in hun vrije tijd voornamelijk bezig met dichtbij kijken op apparaten en zij spelen nauwelijks meer buiten. Een zorgelijke ontwikkeling!

  • 2022 Volgende stap

    Helpt u mee om baanbrekend myopie-onderzoek te realiseren in 2022? Het Oogfonds wil dat iedereen kan blijven zien waar je van houdt! U ook? Wat is het u waard? Geef nu!

Nieuws 24 februari 2022

Oogfonds en CooperVision Specialty EyeCare zetten samenwerking voort

Het Oogfonds en CooperVision Specialty EyeCare (SEC) werken samen aan gezonde kinderogen en het voorkomen van oogaandoeningen op latere leeftijd. En daar gaan we de komende twee jaar mee door!

Lees meer
Lees meer over Oogfonds en CooperVision Specialty EyeCare zetten samenwerking voort
Nieuws 29 december 2021

Veel lezen blijft belangrijkste oorzaak bijziendheid 

De helft van de twintigers draagt een bril of lenzen met een min-sterkte en is dus bijziend (myopie). Met steun van het Oogfonds deed dr. Clair Enthoven onderzoek naar de invloed van leefstijl op de ontwikkeling van myopie. Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! 

Lees meer
Lees meer over Veel lezen blijft belangrijkste oorzaak bijziendheid 
Onderzoek Myopie Lopend

De juiste dosis atropine

Elke dag een druppel atropine in de ogen is in het grootste deel van Azië de standaardbehandeling voor kinderen bij wie de myopie snel toeneemt. In Taiwan druppelt zelfs meer dan de helft van alle bijziende jonge kinderen om de achteruitgang te temperen.

Lees meer
Lees meer over De juiste dosis atropine
Voorkant van de folder Myopie

Meer weten over myopie? Ontvang de brochure gratis

Vraag direct aan

Dit is wat een persoon ziet met