Het witte deel van het oog, het oogwit, bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is het bindvlies, ook wel conjunctiva genoemd. Daaronder ligt een dun laagje bindweefsel: de episclera. De derde, diepste laag is de sclera, ook wel harde oogrok genoemd.
Episclera en sclera liggen om de gehele oogbol heen. De sclera is wit van kleur, behalve aan de voorzijde van het oog, waar het een doorzichtig deel heeft. Dit doorzichtige deel is het hoornvlies.
Functie
De functie is zorgen voor de stevigheid van het oog. Zodoende heeft het een beschermende functie. Door de stevigheid kan het oog zijn ronde vorm behouden. De ronde vorm van de ogen is zeer belangrijk, omdat het zorgt voor een juiste breking van het licht.
Ontsteking van de episclera
Een ontsteking van de episclera (episcleritis) ontstaat vaak acuut en veroorzaakt milde klachten. Het is een ontsteking die geregeld voorkomt bij mensen tussen de 20 en 50 jaar oud. Er is meestal geen duidelijke oorzaak aan te wijzen en de ontsteking gaat vrijwel altijd vanzelf weg. De ontsteking kan wel terugkomen.
Ontsteking van de sclera
Een ontsteking van de scleritis is ernstiger dan een episcleritis. Alle lagen van het oogwit -bindvlies, episclera en sclera- zijn aangedaan. Een scleritis is erg pijnlijk en gaat gepaard met gezichtsvermindering. Het komt minder vaak voor dan episcleritis en op een wat hogere leeftijd (40 tot 60 jaar). Scleritis wordt vaak veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Ook wordt scleritis in verband gebracht met bepaalde lichamelijke aandoeningen en infecties. Een ontsteking gaat niet vanzelf over, maar moet behandeld worden met ontstekingsremmers.