fbpx

Hoornvliesbeschadiging

Wat is een hoornvliesbeschadiging?

Bij een hoornvliesbeschadiging is het doorzichtige, heldere voorste deel van het oog beschadigd. Dit kan gebeuren als iets in of tegen het oog komt. Of als er te veel fel, ultraviolet licht op het oog komt. Een hoornvliesbeschadiging is de meest voorkomende oogbeschadiging. Meestal is de beschadiging oppervlakkig.

Het hoornvlies is het voorste doorzichtige laagje van het oog. Het ligt voor de iris en de pupil. Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje. Dit heet het epitheel. Beschadiging van het epitheel wordt ook wel erosie genoemd.

Oorzaken van een hoornvliesbeschadiging

U kunt op verschillende manieren een hoornvliesbeschadiging oplopen. Het kan komen door:

  • Een scherp voorwerp > Uw hoornvlies kan beschadigd raken door aanraking met een scherp voorwerp. Voorbeelden hiervan zijn: een scherpe nagel, takken of bladeren, het scherpe randje van papier, ijzerdeeltjes en zand.
  • Hard wrijven in het oog
  • Contactlenzen > Door het dragen van contactlenzen kan uw hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld als uw contactlenzen niet goed schoon zijn. Er kan dan een infectie optreden. Wanneer de infectie zich ontwikkelt tot zweertjes, kan er een hoornvliesbeschadiging ontstaan. Ook wanneer een contactlens schuurt, door bijvoorbeeld een klein barstje of scheurtje, heeft u het risico op een oogbeschadiging.
  • Vuurwerk of bijtende stoffen > Een oogbeschadiging kan ook ontstaan door vuurwerk of bijtende stoffen. Het dragen van een vuurwerkbril of veiligheidsbril kan in veel van deze gevallen hoornvliesbeschadiging voorkomen.
  • Fel ultraviolet licht > Uw hoornvlies kan beschadigd raken als er te veel fel, ultraviolet licht op komt. Dit kan bijvoorbeeld als u lang in de felle zon zit zonder zonnebril. Vooral op het water en in de sneeuw (sneeuwblindheid) is dit een groot risico. Ook het onder de zonnebank liggen zonder een beschermende bril kan een hoornliesbeschadiging veroorzaken. En lassen zonder lasbril. Loopt u daardoor een ontsteking aan het hoornvlies op, dan heeft u zogenaamde lasogen.
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

Vraag direct aan

Symptomen van een hoornvliesbeschadiging

Als uw hoornvlies beschadigd is, kunt u de volgende symptomen hebben:

  • Uw oog begint direct te tranen.
  • U kunt veel pijn hebben.
  • U knijpt uw oog/ogen het liefst dicht.
  • U kunt opeens niet goed tegen licht (lichtschuw).
  • Het kan voelen alsof er een korreltje of stofje in uw oog/ogen zit.
  • Uw oog/ogen worden rood.

Klachten ontstaan door fel licht, ontstaan die binnen een dag nadat u in het licht heeft gekeken. In dit geval zijn de klachten binnen enkele dagen weer weg.

Het vaststellen van een hoornvliesbeschadiging

Heeft u iets in uw oog gekregen en heeft u daardoor bovenstaande klachten? Ga dan naar de huisarts. Die onderzoekt uw oog door een speciale oranje kleurstof in uw oog aan te brengen. De oranje kleur maakt een beschadiging duidelijk zichtbaar. De huisarts kijkt ook of alleen uw hoornvlies is beschadigd. En zit er nog vuil in uw oog, dan verwijdert de huisarts dat. Voor de behandeling wordt uw oog zo nodig eerst met oogdruppels verdoofd.

Behandeling van een hoornvliesbeschadiging

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een hoornvliesbeschadiging. Met een goede behandeling geneest het hoornvlies meestal binnen 1 à 2 dagen tot een week.

  • Antibioticum > Bij een hoornvliesbeschadiging doet de huisarts een antibioticumzalf in uw oog. Daar overheen gaat een oogverband. Hierdoor krijgt uw oog rust en zal het hoornvlies meestal snel genezen. U krijgt de oogzalf maar één keer in uw oog. Het is bij een hoornvliesbeschadiging niet nodig om langer door te gaan met de antibioticumzalf.
  • Oogdruppels of ooggel > Om uw klachten wat te verminderen kunt u neutrale ooggel of oogdruppels (kunsttranen) gebruiken.
  • Zachte contactlens > Soms komt de beschadiging weer terug. Met name beschadigingen door de kras van een nagel of een tak kunnen opnieuw opspelen. De oogarts kan dan adviseren een zachte contactlens is uw oog te doen. Die beschermt dan als een soort verband het hoornvlies.
  • Verdovende oogdruppels > De oogdruppels die de huisarts voor het onderzoek gebruikt, kan hij/zij ook aan u meegeven. Thuis kunt u de druppels dan nog een paar keer gebruiken tot uiterlijk 12 uur na uw bezoek aan de huisarts. Te vaak en te lang druppelen met verdovende oogdruppels is niet goed voor uw ogen.
  • Oogverband > Soms kan een oogverband met een neutrale oogzalf de pijnklachten verminderen. De huisarts kan zo’n oogzalf voorschrijven. Bij pijn kunt u ook paracetamol gebruiken.

Wat kunt u zelf doen bij een hoornvliesbeschadiging?

U kunt ook zelf dingen doen om een hoornvliesbeschadiging snel te laten genezen.

  • Wrijf niet in uw ogen > Ook niet als uw hoornvlies net genezen is. Het nieuwe epitheel is dan nog wel erg kwetsbaar. Door niet in uw ogen te wrijven, geneest uw oog sneller en voorkomt u een nieuwe beschadiging van uw hoornvlies.
  • Oogverband > U kunt het oog afdekken met een oogverband. Uw oog krijgt dan rust, omdat u er door het oogverband niet mee kunt knipperen. Ook kunt u niet in uw oog wrijven. Uw oog afdekken mag, maar hoeft niet.
  • Contactlenzen > Draagt u normaal contactlenzen? Doe ze uit zolang u klachten heeft. En als u zelf in uw oog heeft gehad. Heeft u zachte lenzen? Doe een paar nieuwe lenzen in als u gene klachten meer heeft. Heeft u harde lenzen? Maak uw lenzen extra goed schoon, voordat u ze weer indoet. Gebruik ook een nieuwe fles vloeistof en een nieuw lenzendoosje.
  • Zonnebril > Heeft u een hoornvliesbeschadiging door fel licht, draag dan een zonnebril. Dit voorkomt extra irritatie van uw ogen.

Hoornvliesbeschadiging voorkomen

Om een beschadiging van het hoornvlies te voorkomen, kunt u het volgende doen:

  • Draag altijd een veiligheidsbril als u met metaal of bijtende stoffen werkt.
  • Gebruik bij lassen een goede lasbril.
  • Zorg voor goede hygiëne bij het dragen van contactlenzen.
  • Draag een goede zonnebril ter bescherming tegen UV-straling.
  • Draag bij het afsteken van (of kijken naar) vuurwerk altijd een vuurwerkbril.

Complicaties bij hoornvliesbeschadiging

Bij een hoornvliesbeschadiging kan een bacteriële infectie optreden. Aan de buitenkant is er dan een witte vlek op het hoornvlies te zien. Dit wordt ook wel een ‘ulcus’ genoemd. Het oog produceert daarbij veel afscheiding, zoals gelig slijm en tranen. Een bacteriële infectie aan het hoornvlies kan heel ernstig zijn. Het kan zelfs tot blindheid leiden. Een goede behandeling is daarom noodzakelijk.

Dit is wat een persoon ziet met