fbpx

Pijnlijke ogen

Wat zijn pijnlijke ogen?

Pijnlijke ogen is een ruim begrip. De pijn kan in het oog, rond het oog of achter het oog zitten. Het kan een stekend, brandend, kloppend, zanderig of scherp gevoel zijn. Het kan mild zijn of heel heftig. Ook kunt u dit hebben in combinatie met hoofdpijn.

Pijn in het oog is altijd een teken dat er iets aan de hand is. Dat hoeft niet iets ernstigs te zijn. Toch is het in de meeste gevallen goed om naar de huisarts te gaan als uw ogen pijn doen.

Steun-Wikke-Leber

Oorzaak

Er zijn veel verschillende oorzaken van pijnlijke ogen. Het kan komen door invloeden van buitenaf of door oogziekten. Bij onderzoek wordt de oorzaak van pijnlijke ogen niet altijd gevonden.

Dit kunnen oorzaken van pijnlijke ogen zijn:

  • Uitdroging van het hoornvlies > Uitdroging van het hoornvlies komt vaak door vermoeidheid. Als uw ogen zanderig aanvoelen, is het een teken om naar bed te gaan. Het kan ook zijn dat u het zanderige gevoel de hele dag houdt. Vooral als u ouder bent, kunt u hier last van hebben. Dit komt door een verminderde traanproductie. Uitdroging van het hoornvlies geeft vaak milde pijnklachten.
  • Conjunctivitis (bindvliesontsteking) > Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een pijnlijk oog. Het slijmvlies dat de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol bedekt (conjunctiva), is dan ontstoken. Dit komt door een bacterie, virus of allergie. Conjunctivitis geeft een branderig gevoel.
  • Krasjes op het hoornvlies > Ook dit is een oorzaak van pijnlijke ogen die veel voorkomt. Het hoornvlies is heel gevoelig. Omdat het aan de voorkant van het oog ligt, is het kwetsbaar. Een beschadigd hoornvlies geeft een heftige, stekende pijn.
  • Acuut glaucoom > Bij acuut glaucoom ontstaat er in korte tijd een extreem hoge oogdruk. Dit veroorzaakt een heftige, doffe pijn in het oog die uitstraalt naar het hoofd. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken.
  • Strontje in het oog (hordeolum) > Heftige pijn uitstralend naar het hoofd kan ook veroorzaakt worden door een strontje in het oog. Een strontje ontstaat door een verstopt talgkliertje. Het ooglid is duidelijk verdikt. Bij onderzoek is dan ook snel duidelijk dat de pijnklachten komen door een strontje en niet door hoge oogdruk. Het kan ook zijn dat een strontje in het oog geen pijnklachten geeft.
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

Ontvang de brochure GRATIS
Iris

Loopt u risico op een pijnlijke ogen of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met