Xanthelasma

Xanthelasma

Wat is een xanthelasma (palpebrarum)?

Een xanthelasma is een gelige zwelling in de huid. Het zijn goedaardige, plaatselijke vetophopingen. De zwellingen kunnen de vorm van bultjes, bulten of plakkaten hebben. Zitten de gelige zwellingen op het bovenooglid dan heet dat xanthelasma palpebrarum. Xanthelasma palpebrarum bevindt zich vaak in de binnenhoek van het oog en meestal op de oogleden van beide ogen.

Een xanthelasma groeit langzaam. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot bijna het gehele ooglid. Ze kunnen zacht of hard aanvoelen. Bij xanthelasma palpebrarum komen weinig klachten voor. Wel vinden mensen het soms cosmetisch storend.

Xanthelasmata kunnen zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Soms is er een relatie met een verhoogde cholesterolwaarde. Daarom is het verstandig om bij xanthelasma palpebrarum het bloed na te kijken. Ook zien we het vaker bij een stofwisselingsstoornis die voorkomt bij vrouwen in of na de overgang, bij mensen met suikerziekte en bij mensen met aandoeningen van de galwegen.

Xanthelasma zelf verwijderen

Je kunt een xanthelasma niet zelf verwijderen. Ook verdwijnt xanthelasma palpebrarum niet vanzelf. Als de zwellingen niet erg groot zijn, zijn ze gemakkelijk te camoufleren met make-up.

Xanthelasma verwijderen door behandeling

Een xanthelasma kan worden verwijderd. Vaak gebeurt dit als mensen de xanthelasma palpebrarum cosmetisch storend vinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de xanthelasmata te verwijderen:

  1. Electrocoagulatie (wegbranden): de huid waar de xanthelasma zit, wordt met een klein elektrisch bolletje weggebrand. Vervolgens worden de vetophopingen er uitgeveegd met een ruw gaas. De huid geneest daarna vanzelf.
  2. Aanstippen met trichloorazijnzuur: Dit zuur maakt de huid oppervlakkig kapot, waarna het vet verwijderd kan worden.
  3. Lasertherapie: ook deze therapie werkt op dezelfde manier. Met behulp van de laser wordt de huid op de xanthelasma oppervlakkig verwijderd, waarna het vet kan worden weggeveegd.
  4. Opereren: onder lokale verdoving wordt de huid waar de xanthelasma zit weggesneden en gehecht. Deze behandeling van xanthelasma palpebrarum is alleen mogelijk als de huid van de oogleden ruim genoeg is.

Welke behandeling er ook wordt gekozen, de xanthelasma palpebrarum kan geleidelijk weer terugkomen. Dit betekent dat de xanthelasma palpebrarum desgewenst iedere paar jaar opnieuw moet worden behandeld.

Folder tips voor gezonde ogen

Vraag onze folder aan:
Themaspecial Tips voor gezonde ogen

Ontvang de folder GRATIS

Dit is wat een persoon ziet met