Bijziendheid | Badia's ervaringsverhaal

Terug

Bijziend, dan zet je toch gewoon een bril op?

"Sinds mijn geboorte heb ik hoge myopie, oftewel sterke bijziendheid. Dan zet je toch gewoon een bril op? Helaas is het niet zo simpel: ook met bril of contactlenzen ben ik visueel beperkt. Ik zie vlekken, mijn blikveld is verkleind en diepte kan ik niet goed inschatten. Een onzichtbare beperking met grote gevolgen.

Mijn lieve ouders hebben me geleerd om door te zetten. Daardoor lukten dingen die eigenlijk niet konden: fietsen, zwemmen, meekomen op school en later zelfs studeren. Ik vond werk als pedagoog op een basisschool en genoot daar enorm van. Tot mijn grote verdriet ging mijn zicht zo achteruit dat ik mijn baan moest opgeven. Lezen gaat niet meer, van A naar B komen is lastig en ik val aan de lopende band.

Myopie is niet te genezen. Mijn ogen worden steeds slechter, met alle gevolgen van dien. Een bezoek aan de oogarts betekent steevast slecht nieuws. Zo heb ik staar ontwikkeld en begint mijn netvlies los te laten. Mijn enige vooruitzicht is blind worden. Dat is echt verschrikkelijk als mama van vier kinderen. Ondanks alles blijf ik positief: ik lach veel en geniet van kleine momenten. En ik probeer anderen te inspireren met mijn verhaal.

Myopie is een wereldwijde epidemie. Dat het Oogfonds met hulp van donateurs wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC hier naar mogelijk maakt, vind ik dan ook geweldig. Voor mij is het al te laat, maar voor de nieuwe generatie kinderen nog niet. Doet u daarom alstublieft een donatie en help voorkomen dat kinderen van nu, later massaal slechtziend of zelfs blind worden. Alvast heel hartelijk bedankt."

Terug

Extra informatie over bijziendheid voor uw kinderen of u zelf?
Vraag gratis een van onderstaande informatie pakketten of folders aan.