Bindvlies

De conjunctiva wordt ook wel het bindvlies van het oog genoemd. Het is een slijmvlies dat aan de binnenzijde van het ooglid ligt en aan de buitenzijde van de oogbol.

De conjunctiva aan de binnenzijde van het ooglid bevat veel bloedvaten en is daardoor rood van kleur. Dit gedeelte noemen we de conjunctiva palpebrarum. Bij elke knippering van de oogleden verdeelt dit bindvlies het traanvocht over het hoornvlies.

De conjunctiva die de buitenzijde van de oogbol bedekt, ligt op het witte gedeelte van het oog: de harde oogrok (sclera). We noemen dit deel van het bindvlies de conjunctiva bulbi. Conjunctiva palpebrarum en conjunctiva bulbi gaan in elkaar over.

De functie van het bindvlies

De conjunctiva (het bindvlies) beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf, zoals vuiltjes, stof en rook. Samen met de harde oogrok vormt de conjunctiva een stevige schil. Het bindvlies heeft dus een belangrijke beschermende functie. In de conjunctiva zitten kleine talgkliertjes: de gobletcellen. Deze produceren slijm dat onderdeel vormt van de zogenaamde traanfilm. De traanfilm is een dun laagje vocht dat over de voorkant van het oog ligt. Het zorgt ervoor dat het oppervlak van het hoornvlies glad is. Daardoor kunnen de lichtstralen goed worden gebroken en is het zicht optimaal. Daarnaast voorkomt het dat het oog uitdroogt en het beschermt het oog tegen infecties en vuil. In tegenstelling tot andere delen van het oog, heeft de conjunctiva het vermogen om snel te herstellen.

Bindvliesontsteking

De conjunctiva kan ontstoken raken als gevolg van een allergische reactie, een bacteriële infectie of een virale infectie. Een ontsteking van het bindvlies wordt ook wel conjunctivitis genoemd. Bij een conjunctivitis kunnen ook ander delen van het oog ontstoken raken. Het is belangrijk om dan snel een arts te bezoeken.

Dit is wat een persoon ziet met