fbpx

Briljante Breinen

TV-tip: Briljante Breinen

Zondag 7 juli staat het RTL-programma Briljante Breinen in het teken van de ogen, wetenschappelijk oogonderzoek en het Oogfonds. Meer dan 300.000 Nederlanders zijn slechtziend of blind. En dat aantal stijgt explosief.

We kijken mee als hoogleraar oogheelkunde Camiel Boon een experimentele oogoperatie uitvoert bij de 27 jarige Casper. “Het programma laat precies zien waarom mijn werk zo leuk is: het persoonlijke verhaal van patiënten in combinatie met de uitdaging van onderzoek.”

Het onderzoek dat Boon doet met genen en stamcellen, kan ook doorbraken opleveren voor behandelingen van andere oogziekten én van ziekten elders in het lichaam. De ogen zijn een relatief afgesloten onderdeel van het lichaam. Daarom is de kans op bijwerkingen in de rest van het lichaam klein. “Dat maakt het oog heel geschikt om voorop te gaan in deze ontwikkelingen en uit te vinden welke innovatieve behandelingen zouden kunnen werken, ook in de rest van ons lijf.”

Wat heb je nodig om het onderzoek naar stamcel- en gentherapie te laten slagen? “Allereerst bloed, zweet en tranen,” zegt Boon. “Maar aan die gedrevenheid is geen gebrek. Wat het onderzoek vooral beperkt, is geld.” De impact van blind worden is groot. Het staat vaak in de top van lijstjes als je mensen vraagt: wat is het ergste wat je kan overkomen met betrekking tot je gezondheid? Boon: “Daarom hoop ik dat er extra geld komt voor onderzoek. Zo kunnen we sneller meer bereiken. Voor mensen zoals Casper en Jan-Jaap en alle anderen met een erfelijke oogziekte die blindheid veroorzaakt.”

Kijkt u mee?
Briljante Breinen, RTL4
Zondag 7 juli, 17.00 uur

Uitzending gemist?
Kijk dan de herhaling op zaterdag 13 juli om 12.30 uur (RTL4).

Nog steunen?  Dat kan!
Dankzij uw steun kunnen wij nog meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk maken. Doneer nu.

Dit is wat een persoon ziet met