Controleer de ogen!

Goed voor je ogen te zorgen is belangrijk. En noodzakelijk. Want wie er op tijd bij is kan (blijvend) zichtverlies voorkomen. Ziet u plots minder, dubbel, vlekken of sterretjes? Negeer deze alarmsignalen niet en trek meteen aan de bel. Waar kunt u dan terecht?

Opticien

Voor een bril of contactlenzen kunt u naar de opticien. Een opticien heeft een MBO opleiding gedaan die oogmetingen verricht bij mensen vanaf 10 jaar. Bij de meeste opticiens is zo’n oogmeting gratis. Als uit de meting blijkt dat er aanvullend oogonderzoek nodig is om de gezondheid van het oog te onderzoeken, dan zal de opticien u adviseren naar een optometrist of huisarts te gaan.

Optometrist

De optometrist is de oogzorgprofessional die het oog onderzoekt bij niet-acute klachten bij mensen vanaf 8 jaar. Een optometrist is een HBO-opgeleide paramedicus met een beschermde titel.
De optometrist verricht naast het oogonderzoek ook oogmetingen voor een kijkadvies. Bij verminderd zicht wordt onderzocht wat de oorzaak daarvan is. Ook vindt er preventief onderzoek plaats als er bepaalde oogziektes in de familie voorkomen, zoals glaucoom. Veel optiekzaken hebben een optometrist in huis, daar is geen verwijzing van de huisarts nodig. Een bezoek aan de optometrist in de optiekzaak is veelal niet gratis, wel krijgt u bij verschillende zorgverzekeraars een vergoeding vanuit het aanvullende pakket. Als u naar een optometrist in het ziekenhuis gaat, is een verwijzing van de huisarts wél noodzakelijk. Is er verder medisch onderzoek nodig, dat wordt u doorverwezen naar de oogarts.

Vind een optometrist

 

Oogarts

De oogarts is er voor acute oogproblemen en complexe oogaandoeningen als bijvoorbeeld glaucoom en netvliesloslatingen. Voor een bezoek aan deze medisch specialist is een verwijzing van de huisarts nodig. Ziet u plots minder dan kan dit een signaal zijn van iets ernstigs. Twijfel niet en neem contact op met uw huisarts. Al onder behandeling in het ziekenhuis? Dan kunt terecht bij uw bekende oogarts.

Orthopist

De orthoptist diagnosticeert en behandelt specifiek oogproblemen die veroorzaakt worden door een verkeerde samenwerking en ontwikkeling van de ogen. Bijvoorbeeld bij klachten als scheelzien, dubbelzien, het hebben van een ‘lui oog’ of leesproblemen. Bij een orthoptisch onderzoek wordt de oogstand en werking van de oogspieren bekeken. Vooral kinderen onder de 8 jaar komen bij de orthoptist. Maar ook volwassenen met soortgelijke symptomen worden hier onderzocht en eventueel behandeld. Net als de optometrist is de orthoptist een HBO-opgeleide paramedicus met een beschermde titel. De meeste orthoptisten werken in een ziekenhuis, hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig. maar er werken ook orthoptisten in een optiekzaak.

Iris

Loopt u risico op een oogaandoening?

Doe nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Ontvang de brochure GRATIS

Dit is wat een persoon ziet met