Gezonde ogen

Ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Door goed voor uw ogen te zorgen, vergroot u de kans op helder en comfortabel zicht, ook wanneer de jaren vorderen.

Ken de signalen van een oogziekte

Slechts 3% van de Nederlanders zegt alle alarmsignalen te kennen die wijzen op een oogaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het Oogfonds. Dit kan grote gevolgen hebben: verlies van zicht door een oogziekte is vaak onherstelbaar. Bekijk hier de alarmsignalen en weet wat u kunt doen.

Eet gezond en beweeg voldoende

Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht dragen bij aan een goed zicht. Het helpt oogziektes zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetische retinopathie te voorkomen of te vertragen. Zorg ervoor dat uw dieet veel groente, fruit en regelmatig vis bevatten. Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging, dat bevordert de bloedvoorziening van het netvlies. Lees meer over gezonde voeding en download ons gratis receptenboekje!

Beperk de inname van alcohol

Dat te veel alcohol drinken meteen gevolgen heeft voor het zicht, is merkbaar. Maar ook op de lange duur is stevig innemen niet goed voor de ogen. Onderzoekers hebben ontdekt dat er een verband is tussen alcoholgebruik en de ooggezondheid. Zo beïnvloedt het de oogzenuw, de ooglens en het netvlies.

Rook niet

Sigaretten, sigaren en veel e-sigaretten bevatten nicotine en andere schadelijke stoffen. Nicotine is niet alleen een gevaarlijke, verslavende stof; het zorgt er ook voor dat bloedvaten smaller worden. In het netvlies zitten heel veel kleine bloedvaatjes. Worden deze aangetast, dan kan het netvlies onherstelbaar beschadigd raken. Koolstofmonoxide uit tabaksrook draagt bovendien bij aan vertroebeling van de ooglens. Ook bij vapen worden schadelijke stoffen ingeademd, waaronder formaldehyde, zware metalen en nicotine. Deze stoffen kunnen oxidatieve stress en ontstekingen veroorzaken, wat het risico op oogaandoeningen verhoogt. De meest voorkomende oogaandoeningen in Nederland – maculadegeneratie, glaucoom en cataract – komen aanzienlijk vaker voor bij rokers, en mogelijk ook bij gebruikers van e-sigaretten.

Bescherm uw ogen tegen UV-straling

Dat UV-straling slecht is voor de huid weten de meeste Nederlanders wel. Dat dit óók schadelijk is voor de ogen weet slechts 7%. Het verraderlijke is dat u de gevolgen voor uw ogen niet direct merkt. Blootstelling van de ogen aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar, pterygium en fotokeratitis (sneeuwblindheid).

Draag een beschermbril

Een metaaldeeltje, vonk of splinter in uw oog kan ernstige problemen veroorzaken. Draag daarom bij het klussen altijd een beschermbril/veiligheidsbril. Ook tijdens laswerk is het belangrijk de ogen te beschermen om lasogen te voorkomen. Gebruik daarom een laskap of lashelm.

Ga naar buiten

Door de toename van de hoeveelheid schermtijd hebben ogen meer te verduren. Droge, rode en vermoeide ogen: het komt steeds vaker voor. Voor volwassenen is afwisseling tussen veraf en dichtbij kijken aan te raden, maar voor kinderen is het pure noodzaak! Evenals daglicht voor kinderen, dat nodig is om de groei van het oog te remmen en daarmee de kans op (toename van) bijziendheid te verkleinen.

Gebruik contactlenzen veilig

Als u secuur omgaat met contactlenzen en strikt bent wat betreft de hygiëne, dan kunt u ze over het algemeen gerust dragen. Bij verkeerd gebruik kunnen ze echter voor veel ellende zorgen. Zo kan het hoornvlies beschadigen of ontsteken.

Wie doet wat in de oogzorg?

Goed voor uw ogen zorgen is belangrijk en noodzakelijk. Want wie er op tijd bij is kan zichtverlies mogelijk voorkomen. Ziet u of iemand in uw omgeving plotseling wazig, dubbel, vlekken of lichtflitsen? Negeer deze alarmsignalen niet en trek meteen aan de bel. Lees hier wat de verschillende oogzorgspecialisten doen en bij wie u terecht kunt.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat vol tips om uw ogen gezond te houden. 

Ontvang de brochure GRATIS

Foto van een groep mensen die naar een lezing luisteren

Komt u ook?

Ontdek de nieuwste inzichten en krijg antwoord op al uw vragen tijdens het Nationaal Oogcongres op 28 juni. Aanmelden mogelijk t/m 18 juni.

Meer info & aanmelden

 

Dit is wat een persoon ziet met