fbpx

Charles Bonnet Syndroom

Wat is het Charles Bonnet Syndroom?

Het Charles Bonnet Syndroom is een aandoening waarbij verstandelijk gezonde mensen dingen zien die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties). Het is geen psychische stoornis. Het is een afwijking in de waarneming.

Dit syndroom komt met name voor bij mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind zijn geworden. Ongeveer 15% van de slechtzienden en blinden heeft er last van. Met name als u de oogziekte maculadegeneratie heeft, kunt u er last van krijgen. Dat kan dagelijks zijn, maar ook af en toe. De hallucinaties verdwijnen na een paar seconden of minuten vanzelf.

Het syndroom is vernoemd naar Charles Bonnet (1720-1793). Deze Zwitserse natuurwetenschapper beschreef deze aandoening als eerste bij zijn eigen grootvader.

Symptomen

Als u het Charles Bonnet Syndroom heeft, kunt u allerlei soorten hallucinaties krijgen. U kunt mensen zien, landschappen, voorwerpen, dieren, gebouwen, maar ook fantasiebeelden. De beelden zijn vaak helder en scherp, terwijl uw werkelijke zicht dat niet meer is. Soms klopt de grootte of de kleur van de beelden niet. Dingen zijn veel te groot of veel te klein, of ze hebben een heel andere kleur dan normaal.

Hoewel mensen met het Charles Bonnet Syndroom weten dat de beelden niet kloppen, kunnen deze toch beangstigend zijn. En mensen kunnen zich ervoor schamen. Ze zijn bang dat ze voor gek worden uitgemaakt.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

 

Vraag direct aan

Oorzaak

De hallucinaties ontstaan doordat de hersenen zelf beelden gaan verzinnen, omdat er geen scherpe beelden meer via het oog binnenkomen. Het is te vergelijken met fantoompijn die kan ontstaan als iemand een arm of been is kwijtgeraakt. Ook bij fantoompijn houden de hersenen het lichaam voor de gek.

Risicofactoren

  • Leeftijd > De kans neemt vanaf het 65ste levensjaar toe
  • Slecht zien > Hoe slechter het zicht, hoe hoger het risico

Behandeling

Er is geen behandeling voor dit syndroom. Ook kan het niet worden voorkomen. Hoewel het lastig is en soms beangstigend om dingen te zien die er in werkelijkheid niet zijn, is dit syndroom een onschuldige aandoening. De klachten verdwijnen altijd weer vanzelf. Het kan helpen om even uw ogen te sluiten of te wijzen op de persoon of het voorwerp dat u ziet.

Iris

Loopt u risico op het Charles Bonnet Syndroom of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met