fbpx

Glaucoom

Bij glaucoom raakt de oogzenuw langzaam steeds verder beschadigd. Meestal komt dat door een verhoogde oogdruk. Zonder behandeling leidt deze oogziekte uiteindelijk tot blindheid.

De oogzenuw vervoert elektrische signalen van het netvlies naar de hersenen. In de hersenen worden de signalen omgezet in beelden. Raakt de oogzenuw beschadigd, dan ontstaan er blinde vlekken in het beeld. Die blinde vlekken worden steeds groter als u het niet laat behandelen. Zonder behandeling ontstaat heel langzaam (vaak pas na jaren) blijvend verlies van uw gezichtsveld.

Deze oogziekte komt veel voor bij mensen boven de 40 jaar. Naar schatting hebben 338.500 mensen in Nederland glaucoom. Het is een sluipende oogziekte, glaucoom ontstaat namelijk heel geleidelijk. In het begin heeft u niet of nauwelijks klachten.

Wat zie je eigenlijk met glaucoom? Gebruik onze simulator.

Simulator: glaucoom

 

Oorzaken

Vaak ontstaat glaucoom door een verhoogde oogdruk maar dat hoeft niet. Mensen met een verhoogde oogdruk krijgen het ook niet per se. Ook aanleg, leeftijd en de conditie van het oog spelen een rol bij het ontstaan van glaucoom.

Lees verder
Foto voorkant van de glaucoom brochure

Meer weten over glaucoom?
Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan

Symptomen glaucoom

Het kan langzaam en plotseling (acuut) ontstaan. De symptomen van deze twee vormen verschillen. Meestal ontstaat het langzaam en wordt het gezichtsveld stukje bij beetje kleiner. Het kan jaren duren voordat u merkt dat u slechter ziet. Dat maakt het ook zo’n verraderlijke oogziekte.

Leer verder

 

Soorten

Er zijn verschillende soorten, de openkamerhoekglaucoom komt het meest voor. U heeft dan een verhoogde oogdruk, een beschadigde oogzenuw en een beperkt gezichtsveld. Andere varianten zijn normale oogdrukglaucoom en nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom.

Lees verder

 

Behandeling

Deze oogziekte is te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De behandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.

Lees verder
“Ik was er vroeg bij. Anders was ik nu blind of slechtziend geweest.”
Lees het verhaal van John
Lees het verhaal van John

Dit is wat een persoon ziet met