Er zijn verschillende soorten glaucoom, waarvan we de belangrijkste hier behandelen.
- Open kamerhoekglaucoom > Deze vorm van glaucoom komt het meest voor. U heeft dan een verhoogde oogdruk, een beschadigde oogzenuw en een beperkt gezichtsveld. De kamerhoek bevindt zich in de hoek van de voorste oogkamer, tussen de iris en het hoornvlies. Via de kamerhoek wordt het kamerwater afgevoerd dat door het straalvormig lichaam achter de iris is aangemaakt. Bij open kamerhoekglaucoom is de kamerhoek voor een deel verstopt. Hierdoor kan het kamerwater niet goed afvloeien en stijgt de druk in uw oog. Ook kan het zijn dat er teveel kamerwater wordt geproduceerd, waardoor de oogdruk stijgt.
- Normale oogdrukglaucoom > Bij deze vorm van glaucoom heeft u schade aan de oogzenuw en een beperkt gezichtsveld, maar geen verhoogde oogdruk. Vaak speelt bij dit soort glaucoom de kwaliteit van de bloedvaatjes in de oogzenuw een rol. Deze kunnen niet goed tegen een normale oogdruk, waardoor schade aan de oogzenuw ontstaat
- Nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom > Deze vorm van glaucoom kan ontstaan als u een te kleine afstand heeft tussen het hoornvlies en de iris. Hierdoor sluit de iris de kamerhoek af. Het kamerwater kan de kamerhoek daardoor niet bereiken. Het hoopt zich op en zorgt voor een verhoogde oogdruk. Deze vorm van glaucoom komt vooral voor bij mensen die erg verziend zijn. Nauwe of gesloten kamerhoekglaucoom kan onderverdeeld worden in:
- Chronisch glaucoom > Hierbij is de kamerhoek van uw oog vernauwd, waardoor het kamerwater moeilijk kan wegstromen.
- Acuut glaucoom > Bij deze zeldzame vorm van glaucoom ontstaat in korte tijd een volledige afsluiting van de kamerhoek. Het kamerwater kan dan niet meer wegvloeien, terwijl de aanmaak ervan gewoon doorgaat. In korte tijd neemt de hoeveelheid kamerwater in het oog toe en ontstaat er een zeer hoge oogdruk. Dit geeft heftige klachten. Bij acuut glaucoom is het belangrijk dat u snel behandeld wordt.
- Aangeboren glaucoom > Deze vorm van glaucoom is het meest zeldzaam. Bij dit soort glaucoom heeft u een aangeboren afwijking van de kamerhoek. Hierdoor kan het kamerwater niet afgevoerd worden en ontstaat er hoge oogdruk, een troebel hoornvlies en schade aan uw oogzenuw.
Meer weten over glaucoom?
Ontvang de gratis brochure
Primair glaucoom en secundair glaucoom
Glaucoom wordt ook wel ingedeeld in primair glaucoom en secundair glaucoom.
- Primair glaucoom > Er is geen andere oogziekte die het glaucoom veroorzaakt. Het glaucoom kan ook aangeboren zijn.
- Secundair glaucoom > Het glaucoom ontstaat bij een andere (oog)ziekte. Het wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een inwendige oogontsteking, een afwijking van de ooglens, een tumor, bloedvatproblemen in het oog of andere specifieke oogziekten. Is het glaucoom veroorzaakt door een ongeval of medicatiegebruik, dan valt het ook onder secundair glaucoom.
Vroeger werd glaucoom nog wel eens groene staar genoemd. Dit is geen goede term die makkelijk te verwarren is met grijze staar (vertroebeling van de ooglens). De term groene staar wordt daarom niet meer gebruikt.