Glaucoom kan langzaam en plotseling (acuut) ontstaan. De symptomen van deze twee vormen van glaucoom verschillen.
Meestal ontstaat glaucoom langzaam. Het doet geen pijn en het gezichtsveld wordt stukje bij beetje kleiner. Het kan jaren duren voordat u merkt dat u slechter ziet. Dat maakt glaucoom ook zo’n verraderlijke oogziekte.
Drie fasen van gezichtsuitval
- In het begin heeft u meestal geen klachten van gezichtsverlies. U ziet niet meer alles, maar dat heeft u zelf niet door. Dit komt doordat de hersenen de ontbrekende stukken in uw gezichtsveld invullen. Daar komt bij dat de eerste uitval meestal plaatsvindt aan de randen. Het midden van het gezichtsveld raakt pas later aangetast. Omdat wij als mensen gewend zijn op één punt te focussen, merken we pas dat er iets aan de hand is als het glaucoom al verder is gevorderd.
- Na verloop van tijd wordt de uitval van het gezichtsveld groter. Het midden van uw gezichtsveld is nog scherp, maar de onscherpe rand wordt steeds breder. Dit heet kokerzien. Hierdoor loopt u vaker tegen dingen aan of ziet u voorwerpen niet aankomen. Dit maakt bijvoorbeeld autorijden erg lastig en zelfs gevaarlijk. In een ‘blinde vlek’ kan zich een andere weggebruiker bevinden. Die komt dan plotseling in uw gezichtsveld. Ook het werken op de computer kan problemen gaan geven. Het kan lastig zijn om de cursor of de muis op het beeldscherm te vinden.
- In een vergevorderd stadium raakt uiteindelijk ook het centrale deel van uw gezichtsveld aangetast. Daardoor kunt u ook in het midden niet meer scherp zien. Dit geeft veel problemen. Lezen wordt lastig en u kunt geen details meer onderscheiden. Laat u glaucoom niet behandelen, dan kunt u uiteindelijk blind worden.
De symptomen van de gezichtsuitval door glaucoom zijn voor iedereen anders. Op plaatjes wordt de uitval vaak weergegeven als een zwarte ring of zwarte vlekken. In werkelijkheid is dat bijna nooit zo. Een groot deel van de mensen ziet wazige vlekken. Bij anderen ontbreken onderdelen of details in het gebied van de uitval. Sommige mensen zien een wazige tunnel. Een groot deel heeft helemaal geen klachten van het glaucoom.
Symptomen acuut glaucoom
Als het glaucoom plotseling ontstaat, geeft dat heel andere klachten:
- Hevige pijn in en rond het oog
- Het oog is rood en dof
- Wazig zien met het oog
- Hoofdpijn, misselijkheid, overgeven
Meer weten over glaucoom?
Ontvang de gratis brochure
Het stellen van de diagnose glaucoom
De behandeling van glaucoom begint met het stellen van de diagnose. Vermoed de arts bij u glaucoom, dan wordt een aantal onderzoeken gedaan:
- Oogdrukmeting > Het meten van de oogdruk (tonometrie) kan op meerdere manieren gebeuren. Oogartsen en optometristen gebruiken de zogenaamde applanatiemethode. Hierbij wordt een kunststof cilindertje met een bepaalde druk tegen uw oog geplaatst. Opticiens doen meestal de non-contacttonometrie. Er wordt dan met een apparaat een luchtstraaltje tegen uw oog geblazen. Bij glaucoom kan de druk in het oog hoger zijn, maar dat hoeft niet.
- Onderzoek van de oogzenuw > Het onderzoek van de oogzenuw gebeurt met een oogspiegel of een OCT-scan (optical coherence tomography scan). De OCT maakt gebruik van zwak, infrarood licht en daarmee ontstaat een heel gedetailleerd beeld van uw oogzenuw. Ook met de oogspiegel kan de oogarts diep in uw oog kijken en de oogzenuw beoordelen. Via de oogspiegel wordt een fel licht in uw ogen geschenen. Om te voorkomen dat uw pupillen tijdens het onderzoek kleiner worden, krijgt u vooraf oogdruppels.
- Gezichtsveldonderzoek > Met het gezichtsveldonderzoek kijkt de oogarts hoe goed u uw omgeving kunt zien. Dus niet alleen de dingen die recht voor u zijn. Er zijn verschillende manieren om uw gezichtsveld te onderzoeken. Een veelvoorkomende manier is een speciaal, rond scherm waar lichtpuntjes op worden geprojecteerd. Deze lichtpuntjes veranderen steeds van plek. Als u een lichtje ziet, drukt u op een knop. Is er schade door glaucoom, dan ziet u op bepaalde delen van het scherm de lichtpuntjes niet. De oogarts kan zo zien welke delen van uw gezichtsveld zijn uitgevallen. Het onderzoek wordt voor beide ogen apart gedaan.
- Onderzoek van de kamerhoek > Soms wordt ook de voorste kamerhoek van het oog onderzocht om de vorm van glaucoom vast te stellen. Dit onderzoek heet gonioscopie. Bij dit onderzoek zet de oogarts een speciale contactlens op uw oog. Uw oog wordt vooraf verdoofd.