fbpx

Oogontsteking

Wat is een oogontsteking?

Bij een oogontsteking is het oog rood, pijnlijk en branderig. Er komt pus uit het oog en de oogleden zijn opgezwollen. Een oogontsteking gaat vaak vanzelf over.

Oorzaken

Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.

Wanneer u ernstigere klachten zoals heftige pijn of snelle gezichtsverminderen heeft, raadpleeg dan uw huisarts of oogarts. Er zijn namelijk verschillende soorten oogontstekingen. Sommige daarvan kunnen blijvende schade aan het oog verrichten.

Lees verder

Symptomen

Een oogontsteking heeft meerdere symptomen. Welke symptomen u heeft, is afhankelijk van het soort ontsteking.

Hoe lang een oogontsteking duurt, verschilt. Het is afhankelijk van de aard en de ernst van de ontsteking en welk deel van uw oog is ontstoken.

Lees verder

Soorten oogontsteking

Er zijn verschillende soorten oogontstekingen, onder andere, conjunctivitis, episcleritis en uveïtis. Maar dit kan ook voorkomen bij kinderen. De meeste soorten zijn makkelijk en snel te behandelen.

Lees verder

 

Behandeling

Allereerst is het goed om te weten dat een oogontsteking meestal vanzelf overgaat. Als dit niet zo is of de genezing traag gaat, raadpleeg dan uw dokter of oogarts.

De huisarts of oogarts kan een kweekje maken om het soort ontsteking te bepalen. Er wordt dan met een wattenstokje zacht langs het slijmvlies gestreken. Het vocht dat wordt opgevangen, wordt op kweek gezet. Als het om een bacteriële ooginfectie gaat, kan de boosdoener achterhaald worden en gericht worden bestreden.

Lees verder

Dit is wat een persoon ziet met